Hur mycket kan en medelstor revisions- eller redovisningsbyrå egentligen påverka klimatet? En hel del, enlig WeAudit, som är Årets framtidsbyrå 2021.

Årets vinnare sticker ut med en innovationskraft som genomsyrar byråns arbete. Med ett inkluderande ledarskap driver byrån löpande förändringar som ligger helt rätt i tiden och kombinerar nytänkande med ambitionen att hela tiden underlätta för kunden. Affärsmodellen är tydlig, med hållbarhet i fokus. Samtidigt är både lönsamhet och tillväxt mycket god. Vinnaren är en framtidsbyrå.

Så skrev juryn i motiveringen som gav WeAudit utmärkelsen Årets framtidsbyrå 2021. När prisutdelningen skedde, digitalt, jublade de anställda på byrån. Men i ärlighetens namn tyckte de anställda på WeAudit att deras arbetsplats redan var en framtidsbyrå. Och på en konferens någon vecka före prisutdelningen firade de självsäkert.

− Oavsett om vi skulle vinna eller inte kände vi att vi har nått dit vi vill vara. Vi har gjort allt det vi hade föresatt oss att göra och hade nått alla våra mål i de här frågorna. Det var viktigt för oss och det var värt att fira. Att vi sen faktiskt vann utmärkelsen − det var ju extra roligt och betyder jättemycket för oss. Vi är glada och stolta, säger Henrik Ahnkron, VD på WeAudit.

WeAudit har varit omskriven som ”Vår byrå” i Balans tidigare, i samband med nomineringarna till Årets framtidsbyrå 2019. Den gången var det fokus på den digitala utvecklingen och tekniken, samt byråns sätt att arbeta för att på bästa möjliga sett utnyttja ut detta för att lyfta revisionen, rådgivningen och effektivisera arbetet.

2021 står hållbarhetsarbetet i fokus. För två år sedan inledde WeAudit ett samarbete med PureAct. PureAct kontaktade WeAudit som då låg i startgroparna för att komma igång med sitt hållbarhetsarbete.

− Tack vare PureAct har vi kommit igång med projekt- och rapporteringsverktyg och fått snurr på vårt hållbarhetsarbete. De har utbildat oss internt och de har hållit i utbildningar tillsammans med oss för våra kunder, berättar Henrik Ahnkron.

WeAudit är en mindre byrå med 21 antal anställda. Byrån har kontor på fem platser i Sverige. Några stora inköp görs inte, resorna är måttliga och klimatavtrycken kan tyckas små. Så hur mycket påverkar då ett mindre företag med relativt få anställda miljön? En hel del konstaterar Henrik Ahnkron, som har ett annat perspektiv:

− Spontant kan man tycka att vi påverkar miljön väldigt lite. Men det stämmer inte. Vi i vår bransch kan göra stor skillnad. Ta oss till exempel. Säg att vi når ut till 1 500 kunder. Och de i sin tur för det vidare till sina kunder, samarbetspartner med flera. Då kan vi börja prata om påverkan, säger han engagerat.

Effekten blir stor när bollen är satt i rullning. Och sådant som att leverantörer kan påverkas genom att inköpare ställer krav blir rena självklarheteter.

Intresset från kunderna har varit blandat. Kanske är branschen för tidigt ute? Henrik Ahnkron upplever att det är lättare med de yngre företagarna och talar om att det handlar om att ändra attityder.

− Vi använder Climate Hero – en snurra där man kan beräkna sitt avtryck och se vilka frågor som är relevanta att fokusera på och vad som gör skillnad. Det är symbolgrejer som faktiskt spelar roll och att se det så konkret ger en boost i hållbarhetsarbetet, säger han.   

Charlotta Marténg