Ny kombibyrå med stor samlad erfarenhet och med koll på penningtvättsreglerna. Att Västerås Revision verkar lokalt där ”alla känner alla” är också till hjälp när reglerna ska efterlevas.

Det tar knappt en kvart att promenera från tågstationen i Västerås till Trefasgatan där Västerås Revision huserar sedan något år tillbaka.

Lokalen i fråga hade stått tom länge innan byrån lade beslag på den. Sedan dess har delägarna byggt upp två väggar, målat om, lagt in ny matta, gjort om köket och inrett varje vrå.

– Det har varit mycket att ordna med. Både fix med lokalerna och att få till alla interna rutiner och riktlinjer. Nu har vi äntligen blivit varma i kläderna, säger Jesper Lejdström, auktoriserad revisor, delägare och VD.

Fokus för den relativt nystartade byrån är små och medelstora bolag i Västeråsregionen.

– Vi vill uppfattas som en traditionell kombibyrå som jobbar lokalt och anpassar oss till kunderna. Nästan alla våra kunder finns här i Västerås, och i Köping, säger han vidare.

När byrån tar in en ny kund görs kundkännedomsåtgärder med hjälp av olika riktlinjer och verktyg, berättar Helena Andersson, auktoriserad revisor, delägare, och veteranen i gänget med sina 37 år i branschen.

– Skulle det visa sig vara en högriskkund är det något att lyfta på delägarnivå. Vi har också som rutin att ta upp alla nya kunder med medarbetarna på våra månadsmöten. Då kan vi stämma av om någon känner till kunden sedan tidigare.

För så är det i en liten stad där ”alla känner alla”. Ingen företagare byrån tar sig an är helt okänd.

– Det är tur att vi verkar på mindre ort. Vi har god lokalkännedom om näringslivet. Det måste vara tuffare att ta in nya uppdrag i en stor stad, fortsätter Helena Andersson.

Det var hennes far som en gång i tiden startade en byrå som döptes till Västerås Revision. Namnet låg sedan länge vilande.

För ett år sedan kom det till användning igen när Helena Andersson anslöt till en ny byrå som de tidigare kollegorna Jesper Lejdström, Maria Ahlqvist och Hanna Pettersson startat – samtliga med erfarenhet från tidigare storbyrå på orten.

Och Västerås Revision föddes på nytt.

Hanna Pettersson, med titeln Auktoriserad Redovisningskonsult FAR, har varit särskilt involverad i att ta fram interna instruktioner samt byråns kvalitetspolicy och riskanalyser, ett arbete som pågår kontinuerligt.

– Vi har jobbat med den allmänna riskbedömningen som personalen tagit del av. Alla hos oss ska dessutom årligen gå FAR:s penningtvättskurs för att vara uppdaterade, säger hon.

Även om Västerås Revision är återfödda på marknaden är personalen inga noviser. Tillsammans har de tio medarbetarna närmare 200 års erfarenhet av branschen – och de tar sig an uppdrag inom revision, redovisning, rådgivning och lön.

”Revision och redovisning med personligt engagemang” är byråns devis och något de själva tycker att de är extra bra på.

– Att ha en långvarig relation till kunden, att det inte kommer nya medarbetare på uppdragen varje år, är viktigt för oss. Det blir en trygghet för kunden, säger Jesper Lejdström.

Sofia Hadjipetri Glantz

3 tips – jobba med penningtvättsfrågorna

 1. Se till att det finns rutiner och riktlinjer som alla på byrån känner till.

 2. Ha koll på kontrollkedjan av åtgärder vid antagande av ny kund.

 3. Gå utbildningar, penningtvättskurser och byt erfarenheter med andra i branschen.

Så löser vi ekvationen

 • Medarbetare

  9 på heltid och 1 timanställd. Vill kunna hänga med i den digitala utvecklingen och vidareutveckla befintlig personal.

 • Kunder

  Ungefär 550 kunder. Fokus mot små och medelstora bolag i Västeråsregionen. Arbetar även med privatpersoner, samt olika företagsformer som stiftelser, brf:er, samfällighetsföreningar och enskilda firmor.

 • Nätverket

  Verkar lokalt i olika affärsnätverk. Samarbetar med skatterådgivare. Har bra kontakt med banker, företagsmäklare och försäkringsrådgivare.

 • Framtid

  Hellre mindre och effektiva än stora och tröga. Har inte som mål att växa, men 2–3 personer till på byrån skulle kunna funka.