Information om verklig huvudman ska inte vara tillgänglig för alla. Men verksamhetsutövare, som revisorer och redovisningskonsulter, ska kunna nå registret även i fortsättningen.

I vintras beslöt EU-domstolen att information om verklig huvudman inte ska vara tillgänglig för allmänheten. Registret strider enligt domstolen mot EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna, respekten för privatlivet och familjelivet och om skyddet av personuppgifter.

Därför måste Bolagsverket ta fram en lösning som inte bryter mot domen i EU-domstolen. En lösning som skiljer på olika typer av användare.

I ett mejl till Balans säger myndighetens kommunikationschef, Andreas ­Einarsson:

”När det kommer till myndigheter och verksamhetsutövare enligt penningtvättslagen, så ska tillgången vara som tidigare. Vår fråga nu är hur vi ska lösa detta praktiskt genom att allmänheten ska kunna visa berättigat intresse, utan att vi begränsar för övriga användargruppers tillgång på ett oproportionerligt vis. Vi kommer inte implementera några lösningar innan vi har ett hållbart alternativ för myndigheter och verksamhetsutövare att få den tillgång som lagen kräver av dessa.” 

Björn Dickson