Olika företag möts för att hitta smarta lösningar på gemensamma problem. Sådana rundabordssamtal är en form för rådgivning som KPMG nu inför.

I slutet av januari kommer regeringen med ett lagförslag om den nya minimiskatten för storföretag. Skatten ska vara ett faktum från den 1 januari 2024.

– Det handlar om nya och komplicerade skatteregler. Det är den sortens branschgemensamma problem som lämpar sig väl för rundabordssamtal där företagen lär av varandra under vår ledning, säger Peter Nilsson, skatterådgivare med inriktning på inkomstbeskattning av små och stora företag på KPMG.

Tillsammans med Maria Barenfeld, skattespecialist inom svensk och internationell företagsbeskattning på KPMG, leder han rundabordssamtalen.

En första omgång hölls i december och idén kommer från KPMG i Danmark.

Peter Nilsson säger att samtalen inte ska ses som studiecirklar eller workshoppar. I rundabordssamtal arbetar man mer effektivt, enligt Peter Nilsson.

– Vi arbetar målinriktat för att hitta kreativa lösningar på branschgemensamma problem. På så vis sparar man både tid och pengar, det är den största fördelen när man tillsammans hittar svar på komplicerade frågor.

Björn Dickson