Påverkansarbete är en prioriterad del av FAR:s verksamhet och för att kunna påverka själva utformningen av exempelvis förslag till nya lagar, regelverk och standarder är det viktigt att ha ett brett kontaktnät i och nära de forum där besluten fattas.

I våras var jag i Bryssel tillsammans med FAR:s styrelseordförande Hans Warén och Johan Rippe, som är ordförande i FAR:s strategigrupp Revision. Syftet var att knyta nya kontakter, både inom politiken och i organisationer som har insyn och inflytande i beslutsprocesserna i EU. För det är ju i Bryssel som en stor del av de beslut som påverkar branschens framtid fattas.

Påverkansarbete är en prioriterad del av FAR:s verksamhet och det gäller att vara med tidigt i processen, långt innan det finns ett konkret förslag. För när det väl landar en remiss hos oss på FAR är det ofta för sent att påverka riktningen i någon större utsträckning. Att svara på remisser är givetvis också en viktig del av FAR:s påverkansarbete, men då handlar det mer om att avstyrka eller tillstyrka och uppmärksamma eventuella brister och oönskade effekter av ett förslag.

Eftersom FAR vill vara med och påverka själva utformningen av förslagen är det viktigt att vi har ett brett kontaktnät med personer som kan föra vidare våra inspel och perspektiv till de forum där besluten fattas. Det var ett minst sagt fullspäckat schema i två dagar. De kontakter som vi har knutit är ovärderliga. Via dem kan våra idéer och perspektiv leta sig in i de rum där besluten i viktiga frågor för FAR och branschen fattas.

Kontakterna i Bryssel blir som en nyckel till framtiden!

Karin Apelman generalsekreterare och VD i FAR.