Länsstyrelsen i Stockholms län (Länsstyrelsen) har genom sin tillsyn granskat hur Upplands bildemontering AB, 556595-4533, (bolaget) har följt bestämmelserna i regelverket om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (penningtvättsregelverket) under perioden den 21 augusti 2019 till och med den 10 juni 2020.

Granskningen visar att bolaget inte uppfyller penningtvättsregelverkets krav på verksamhetsutövare i någon del. Bolaget saknar en adekvat och verksamhetsanpassad allmän riskbedömning. Rutinerna och riktlinjerna som ska finnas i verksamheten enligt penningtvättsregelverket saknas i vissa delar helt och är i övriga delar bristfälliga. Bolaget har således inte vidtagit tillräckliga åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

Bedömningen efter genomförd granskning är att bolagets överträdelser av penningtvättsregelverket har medfört en avsevärd ökad risk för att verksamheten kan bli utnyttjad för penningtvätt och finansiering av terrorism. Länsstyrelsen bedömer att bolagets överträdelser av penningtvättsregelverket i flera väsentliga delar är av synnerligen allvarlig art. Detta avser inte minst bolagets avsaknad av allmän riskbedömning, rutiner och riktlinjer för åtgärder för kundkännedom, genomförandet av enstaka transaktioner utan att ha uppnått tillräcklig kundkännedom samt avsaknad av rutiner och riktlinjer gällande övervakning och rapportering.

Överträdelserna av penningtvättsregelverket innebär att bolaget ska betala en sanktionsavgift om 1,2 miljoner kronor.

Beslut om sanktionsavgift för Upplands bildemontering AB

Överklagande

Bolaget överklagade Länsstyrelsens beslut till Förvaltningsrätten i Stockholm, målnummer 14662-21. Förvaltningsrätten har den 10 november 2021 meddelat dom i målet. Förvaltningsrätten ändrade det överklagade beslutet endast på så sätt att sanktionsavgiften bestämdes till 1,1 miljoner kronor.