Länsstyrelsen har genom sin tillsyn granskat hur Millons Bil AB (MB) har följt penningtvättsregelverket under perioden den 1 januari 2020 till och med den 31 oktober 2020. Granskningen har visat att MB inte uppfyller de krav som ställs på dem så som verksamhetsutövare enligt penningtvättsregelverket. MB har inte vidtagit tillräckliga åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. MB har en bristfällig allmän riskbedömning samt bristfälliga rutiner och riktlinjer. MB har dessutom utfört transaktioner utan att ha tillräcklig kundkännedom eller tillräckliga uppgifter om pengarnas ursprung.

Länsstyrelsen har gjort bedömningen att MB:s överträdelser enligt penningtvättsregelverket har varit allvarliga och avsevärt ökat risken för att utsättas för penningtvätt och finansiering av terrorism. Länsstyrelsen har beslutat att MB ska betala en sanktionsavgift på 500.000 kronor.

Beslut om sanktionsavgift Millons Bil AB

Överklagande

MB har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Göteborg. I sitt avgörande den 10 mars 2023 i mål nr 10185-21 har domstolen avslagit överklagandet. MB har överklagat förvaltningsrättens dom till Kammarrätten i Göteborg. Kammarrätten i Göteborg beslutade den 12 juli 2023 att inte meddela prövningstillstånd. Förvaltningsrättens dom har därmed vunnit laga kraft.