Nämnden för svensk redovisningstillsyn ("Nämnden") har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s årsredovisning för 2018 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 22 maj och 6 augusti. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 14 juni respektive 29 augusti. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 6 november.

Upplysning om närståendetransaktioner (IAS 24)

Bolaget har under 2018 genomfört förvärv av Bolaget X där huvudägare i Bolaget X är närstående till bolaget.

Nämnden har framfört att not x "Transaktioner med närstående" saknar information om- och omständigheterna kring förvärvet. Enligt IAS 24 p 18 skall upplysningar lämnas om transaktioner och mellanhavanden med närstående. Bolaget anger i sitt svar att upplysningar om transaktioner och mellanhavanden med närstående, utöver vad som anges i not y, också har lämnats på annan plats i förvaltningsberättelse och räkenskaper. Vi saknar emellertid en hänvisning till de senare noterna i not y.

Med anledning av avsaknad av en samlad information med upplysningar om närstående enligt IAS 24, samt fullständig information (p. 18) om de transaktioner och mellanhavanden som skett med närstående under rapportperioden, är vår bedömning att relevanta upplysningar enligt IAS 24 inte har lämnats.

Nämnden betraktar den utelämnade informationen som en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och stannar vid en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.