Nämnden för svensk redovisningstillsyn ("Nämnden") har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s ("bolaget") årsredovisning för 2018 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 26 juli. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 29 augusti. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen i väsentlig utsträckning. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 24 oktober.

Segmentsredovisning – upplysningar (IFRS 8)

Enligt IFRS 8 punkt 33 ska intäkter specificeras per land. Av standarden framgår att intäkter från externa kunder skall specificeras för

  1. det land där företaget har sitt säte, och

  2. samtliga övriga länder från vilka företaget får intäkter.

Av bolagets svar framgår att bolaget har väsentliga intäkter från enskilda länder (varför upplysning enligt ii) enligt vår uppfattning skall lämnas.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar ärendet med att uppmana bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.