Nämnden för svensk redovisningstillsyn ("Nämnden") har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s årsredovisning för 2018 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 24 juni och den 2 oktober. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 23 augusti respektive den 5 november. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning en avstämningsskrivelse den 18 november.

1. Övriga räntebärande skulder – notupplysningar (IAS 1)

Bolaget redovisar i koncernens balansräkning bland långfristiga skulder "Övriga räntebärande skulder" om x Mkr och bland kortfristiga skulder "Övriga räntebärande skulder" x Mkr, utan ytterligare hänvisning till not eller upplysning vad dessa poster avser. Av bolagets svar framgår att båda dessa poster även innehåller väsentliga poster avseende skulder till närstående, Bolaget X.

Enligt IAS 1 p 112 c skall i not tillhandahållas information som inte lämnas på annan plats i de finansiella rapporterna men som är relevant för förståelsen för rapporterna. Mot bakgrund av beloppens storlek och det förhållande att de till betydande del omfattar mellanhavanden med närstående, är vår uppfattning att notupplysningar som ger information om balansposternas innehåll och karaktär är relevanta.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning komplettera sina upplysningar enligt ovanstående.

2. Varulager – upplysningar om värderingsprinciper (IAS 1 och IAS 2)

Av not x framgår att bolagets varulager består av [egentillverkade produkter], x Mkr och att i varulager också ingår [externt förvärvade poster] med x Mkr. Av bolagets redovisningsprinciper på sidan x framgår endast hur värdering av varulager av [egentillverkade produkter] har beräknats. Av bolagets svar till Nämnden framgår vilka värderingsprinciper som tillämpas på [externt förvärvade poster]. Vi saknar dock motsvarande information i Årsredovisningen.

Enligt IAS 2 p 36 a skall upplysningar lämnas om redovisningsprinciper för värdering av varulager. Av IAS 1 p 112 c skall i not tillhandahållas information som inte lämnas på annan plats i de finansiella rapporterna men som är relevant för förståelsen för rapporterna. Mot bakgrund av balanspostens storlek och karaktär, är vår uppfattning att upplysningar i bolagets redovisningsprinciper, också skall lämnas som ger information om värderingsprinciper och andra förhållanden som är väsentliga för värdering av lager bestående av [externt förvärvade poster].

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning lämna kompletterande upplysningar enligt ovan.

3. Upplysningar om transaktioner och mellanhavanden med närstående (IAS 24)

Vi noterar att bolaget klassificerar Bolaget X som närstående. Enligt IAS 24 p 18 skall upplysningar lämnas om transaktioner och mellanhavanden med närstående inklusive villkor och eventuella säkerheter. Bolaget anger i sitt brevsvar att upplysningar om transaktioner och mellanhavanden med närstående, utöver vad som anges i not x, också har lämnats i not y och not z. Det finns dock ingen hänvisning till de senare noterna i not x. Det framgår inte heller av not y respektive not z att Bolaget X definierats som närstående.

Med hänvisning till avsaknad av en samlad information med upplysningar om närstående enligt IAS 24, samt fullständig information (p 18) om de transaktioner och mellanhavanden som skett med närstående under rapportperioden, är vår uppfattning att relevanta upplysningar enligt IAS 24 inte har lämnats.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning lämna kompletterande upplysningar enligt ovan.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.