Nämnden för svensk redovisningstillsyn ("Nämnden") har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s ("bolaget") årsredovisning för 2018 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 22 augusti och den 11 oktober. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 25 september respektive den 8 november. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 18 november.

1. Intäkter från avtal med kunder (IFRS 15)

Bolagets intäkter består enligt bolagets svar av förvaltningsintäkter som intäktsredovisas över tid x Mkr, respektive tilläggsuppdrag som intäktsredovisas vid viss tidpunkt (leverans) x Mkr. För de intäkter som intäktsredovisas över tid anses prestationen uppfyllas linjärt över tid. Bolaget har per den 31 december tillgångar som avser upparbetade kostnader från underentreprenörer och ej fakturerade arvoden för av bolaget innan bokslutet utförda prestationer.

Enligt IFRS 15 p B87–89 skall intäkter delas upp i kategorier utifrån karaktär, belopp, tidpunkt och risker. Enligt Nämndens uppfattning är en uppdelning i intäkter som redovisas över tid respektive vid viss tidpunkt relevant för förståelsen av bolagets intäktsströmmar, då dessa intäktströmmar har delvis olika karaktär och båda är väsentliga i förhållande till bolagets totala intäkter. Vidare framgår av IFRS 15 p 124 att upplysning skall lämnas om vilken metod som används vid intäktsredovisning av prestationsåtaganden som uppfylls över tid. Intäkter som redovisas över tid utgör en väsentlig del av bolagets totala intäkter.

Slutligen noterar vi att bolaget har tillgångar som uppfyller kriterierna för avtalstillgång enligt IFRS 15 p 107. Då bolagets intäkter från avtal med kunder är en väsentlig del av bolagets verksamhet, anser Nämnden att upplysningar enligt IFRS 15 avseende avtalssaldon, avtalstillgångar och avtalsskulder relaterade till dessa kundavtal är väsentliga. Upplysningar om avtalstillgångar och avtalssaldon saknas i bolagets årsredovisning för 2018.

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen enligt ovan är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen.

2. Övergång till lFRS 16 – beräkning av nyttjandevärde (IFRS 16)

Av bolagets svar framgår att ca x Mkr av den tillkommande skulden för leasingåtaganden baseras på bolagets bedömningar och antaganden avseende behandling av förlängnings- och uppsägningsklausuler. Skuldökningen är väsentlig relativt bolagets övriga finansiella skulder och ställning i övrigt.

Av IFRS 16 p 51 framgår att information skall lämnas som ger användarna av finansiella rapporter ett underlag för bedömning av leasingavtalens effekt på bolagets finansiella ställning. Nämnden konstaterar att information om antaganden avseende förlängnings­ och uppsägningsklausuler saknas i bolagets årsredovisning för 2018.

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen enligt ovan är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen. Vi noterar att bolaget i sitt svar har uppgett att upplysningar enligt ovan kommer att lämnas i kommande årsredovisning.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.