Nämnden för svensk redovisningstillsyn ("Nämnden") har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s ("bolaget") årsredovisning för 2018 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 16 juli. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 29 augusti. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan.

Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 26 november. Bolaget inkom med anledning av detta med ett svar den 12 december vilket har beaktats i nedanstående slutliga bedömning i tillämpliga delar.

1. Upplysning om kreditrisker (lFRS 7)

Vi har noterat att vissa kvantitativa upplysningar som ligger till grund för redovisning av förväntade kreditförluster och som ska spegla företagets egen bedömning av kreditriskegenskaper för olika grupper av motparter lämnas i löptext i not x Kundfordringar, men inte i anslutning till avtalstillgångarna (i not y).

Enligt IFRS 7, punkt 35M, ska företaget lämna upplysningar om de finansiella tillgångarnas redovisade bruttovärde per kreditriskbetyg, eller motsvarande lämpliga kundgrupper (IFRS 9 B5.5.35) i syfte att göra det möjligt för användare av de finansiella rapporterna att bedöma företagets kreditriskexponering och betydande kreditriskkoncentrationer.

På vår fråga angående upplysningar om kreditrisker enligt IFRS 7 har bolaget svarat att en förenklad metod används för att beräkna förväntade kreditförluster. Kreditförlusterna har varit låga historiskt sett och bedöms utifrån kundgrupperna 1 och 2 för vilka kreditförsäkring kan tillämpas vid behov genom bank- eller försäkringsgarantier eller EKN.

Utifrån bolagets svar är Nämndens uppfattning att kvantitativa upplysningar om förväntade kreditförluster bör lämnas samlat för kundfordringar och avtalstillgångar utifrån kundgrupperna 1 och 2, eller annan gruppering som bäst speglar gemensamma kreditriskegenskaper som beräkningen av förväntade kreditrisker baseras på enligt IFRS 7 punkt 35M–35N, 35F c.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen.

2. Alternativa Nyckeltal (ESMA:s Guidelines)

Vi har noterat att bolaget använder "Rörelseresultat justerat för jämförelsestörande poster", liksom "Rörelsemarginal, justerad för jämförelsestörande poster" som finansiella nyckeltal. Det framgår av årsredovisningen att jämförelsestörande poster uppgår till x Mkr. I not z specificeras vilket belopp som ingår i respektive kostnadsslag och att kostnaderna är relaterade till effektivitetsåtgärder med syfte att öka produktiviteten. Den specifika karaktären och belopp för de poster som ingår framgår dock inte.

Nämnden anser att bolaget ska lämna en tydlig definition av vilka typer av poster som klassificeras som jämförelsestörande poster, antingen i årsredovisningens definitionsavsnitt för alternativa nyckeltal eller på bolagets hemsida. Likaså saknas en definitionen av de alternativa nyckeltalen rörelseresultat- och rörelsemarginal, justerad för jämförelsestörande poster.

Nämnden bedömer även att en avstämning eller brygga i nära anslutning till definitionen av alternativa nyckeltal med berörda resultatposter före och efter jämförelsestörande poster med en identifiering av respektive jämförelsestörande post ska lämnas. Ett utelämnande av sådan uppgift är enligt Nämndens uppfattning, en avvikelse från ESMA:s Riktlinjer om Alternativa nyckeltal (ESMA:s Guidelines p 26–28).

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.