Nämnden för svensk redovisningstillsyn ("Nämnden") har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s ("bolaget") årsredovisning för 2018 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 23 maj, den 26 augusti och den 16 oktober. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 14 juni, den 1 oktober respektive den 25 oktober. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 28 november.

1. Immateriella tillgångar (IAS 38)

Bolaget redovisar x Mkr som "övriga immateriella tillgångar". Av not x framgår att av dessa utgör y Mkr "Patent, licenser, varumärken mm." utan ytterligare specifikation eller kommentarer.

Av förvärvsanalysen i not framgår att bolaget under 2018 identifierat verkligt värde på bland annat kundrelationer, varumärken och Patent/teknologi med sammanlagt z Mkr. Årets anskaffningar i "övriga immateriella tillgångar totalt" anges i not x till x Mkr. Redovisnings- och avskrivningsprinciper för immateriella anläggningstillgångar framgår av not y.

Av IAS 38, p 118, framgår att för varje slag av tillgång skall upplysning lämnas om huruvida nyttjandeperioder är obestämbara eller bestämbara. I de fall de är bestämbara ska upplysning lämnas om tillämpade lämnas om de tillämpade nyttjandeperioderna, avskrivningssatserna och avskrivningsmetoderna.

Av IAS 38, p 122, framgår att för immateriella tillgångar med obestämbar livslängd, skall upplysningar lämnas om tillgångens redovisade värde och de faktorer som stödjer bedömningen att nyttjandeperioden är obestämbar och enligt p 109 skall bolaget vid varje period ompröva bolagets bedömningar avseende nyttjandeperiod för tillgångar med obestämbar nyttjandeperiod.

Av bolagets not y framgår att nyttjandeperioden för teknologibaserade tillgångar är 3- 15 år. Vidare framgår att Patent skrivs av över 10 år men aldrig längre än patentets livslängd. Det anges också att programvarulicenser skrivs av över 3–7 år, samt att för varumärken bedöms nyttjandeperioden obestämbar. Nämnden noterar att för tillgångsslaget "Kundrelationer" saknas upplysningar om nyttjandeperiod och avskrivningsmetod.

Vidare är Nämnden av uppfattningen att upplysningarna om nyttjandeperioder 3–15 år för "Teknologibaserade tillgångar" skall preciseras och förtydligas, då den stora skillnaden i nyttjandeperioderna indikerar att det ingår tillgångar i denna sammanslagning som utgör tillgångar av olika slag (p 119).

Nämnden noterar också att bolaget inte lämnat upplysningar enligt p 122 avseende redovisat värde på tillgångar med obestämbar nyttjandetid (Varumärken) och inte heller lämnat upplysningar om de faktorer som enligt bolaget stödjer bedömningen att "Varumärken" har en obestämbar nyttjandetid.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen enligt ovan är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18). Nämnden avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning komplettera sina upplysningar enligt ovanstående.

2. Redovisning av intäkter (IFRS 15)

Enligt IFRS 15 p 114 ska bolaget dela upp intäkter från avtal med kunder i kategorier som beskriver hur karaktär, belopp, tidpunkt och risker beträffande intäkter och kassaflöden påverkas av ekonomiska faktorer.

Av bolagets beskrivning av strategiskt viktiga områden i årsredovisningen, liksom i intern rapportering till koncernledningen, framgår en kategorisering av intäkter med fördelning på affärsområde 1 och affärsområde 2. Vi har förstått att intäkter från 1 respektive 2 skiljer sig i lönsamhet, fördelning över tid och har olika grad av konjunkturkänslighet, varför dessa intäktströmmar har olika karaktär. Enligt Nämndens bedömning skall bolaget därför enligt IFRS 15, p 114, lämna upplysningar om intäkter utifrån dessa kategorier.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen enligt ovan är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18). Nämnden avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning komplettera sina upplysningar enligt ovanstående. Vi har informerats om att bolaget har för avsikt att inkludera denna information i kommande finansiella rapporter.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.