Nämnden för svensk redovisningstillsyn ("Nämnden") har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s ("bolaget") årsredovisning för 2018 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 19 augusti och den 25 oktober 2019. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 13 september respektive den 25 november 2019. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 10 december 2019.

1. Information om geografiska områden – intäkter (IFRS 8)

Ett bolag ska enligt IFRS 8, Rörelsesegment, punkt 33 a), lämna geografisk information om intäkter i det land där företaget har sitt säte och i samtliga övriga länder från vilka företaget får intäkter. Av samma punkt framgår att länderna ska redovisas separat om intäkterna från ett enskilt land är väsentliga. I bolagets årsredovisning för 2018 framgår i not x att koncernens intäkter på x mkr fördelar sig på Sverige y mkr, Europa z mkr och Övriga länder x mkr, där Övriga länder motsvarar mer än 50 % av intäkterna.

Nämnden har bett om en redogörelse för hur intäkterna från Övriga länder fördelar sig per land. Av bolagets svar framgår att posten Övriga länder i sin helhet avser intäkter från ett land. Nämndens uppfattning är att intäkterna från det enskilda landet är väsentliga och att upplysning om dessa ska redovisas separat utifrån punkt 33 a) i standarden. Nämnden bedömer därför att de upplysningar som lämnas i årsredovisningen inte uppfyller regelverket.

Nämnden betraktar den utelämnade informationen som en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning lämna kompletterande geografisk information om intäkterna från enskilt väsentliga länder. Av bolagets svar framgår att bolaget avser att komplettera upplysningen i årsredovisningen 2019 ifall intäkterna är att anse som väsentliga.

2. Upplysning om intäkter i delårsrapporter (IAS 34)

Ett bolag ska enligt IAS 34 Delårsrapportering, punkt 16 A (I), lämna upplysning om intäkter från avtal med kunder uppdelade i kategorier som beskriver hur karaktär, belopp, tidpunkt och osäkerhet beträffande intäkter och kassaflöden påverkas av ekonomiska faktorer enligt IFRS 15, punkt 114–115. Bolaget har i not x i årsredovisningen för 2018 gjort en uppdelning av intäkterna i intäkter från kategori 1, 2 och 3. Bolaget har i sitt svar bekräftat att denna kategoriindelning beskriver hur intäkter och kassaflöden påverkas av ekonomiska faktorer enligt IFRS 15 punkt 114. Uppdelningen saknas i delårsrapporterna som bolaget avlämnat för Q1–Q3 2019.

Nämndens uppfattning är att bolaget ska lämna upplysning i delårsrapporterna om intäkterna uppdelade i kategori 1, 2 och 3 enligt punkt 16 A (I) i IAS 34. Nämnden bedömer därför att de upplysningar som lämnas i delårsrapporten inte uppfyller regelverket.

Nämnden betraktar den utelämnade informationen som en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande delårsrapport lämna kompletterande information om intäkterna uppdelade i de kategorier som identifierats enligt IFRS 15 punkt 114–115. Av bolagets svar framgår att bolaget avser att komplettera upplysningen i framtida delårsrapporter.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.