Nämnden för svensk redovisningstillsyn ("Nämnden") har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s ("bolaget") årsredovisning för 2018 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 13 november 2019. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 29 november 2019. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 20 december 2019.

Känslighetsanalys avseende valutarisk (IFRS 7)

Ett bolag ska enligt IFRS 7 Finansiella instrument, punkt 40, lämna en känslighetsanalys för varje typ av marknadsrisk, inklusive valutarisk, som bolaget är exponerat för. Känslighetsanalysen för valutarisk ska visa hur resultat och eget kapital hade påverkats av rimligt möjliga förändringar i valutan. I vägledningen till standarden, punkt B24, framgår att en känslighetsanalys ska lämnas för varje valuta för vilken bolaget har en betydande exponering.

Av årsredovisningen för 2018 framgår att bolagets valutarisk främst består i omräkningsexponeringen av utländska dotterföretag i EUR och NOK samt att en förändring av valutakursen med 1 % sammantaget skulle resultera i en effekt i det egna kapitalet om x mkr.

Nämndens uppfattning är att känslighetsanalys avseende omräkningsexponeringen ska lämnas separat för respektive betydande valuta enligt punkt B24 i vägledningen till standarden utifrån rimligt möjliga förändringar i valutan. Nämnden bedömer därför att de upplysningar som lämnas i årsredovisningen inte uppfyller regelverket.

Nämnden betraktar den utelämnade informationen som en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning lämna känslighetsanalyser avseende valutaexponeringen, uppdelad per betydande valuta. Av bolagets svar framgår att årsredovisningen 2019 kommer att kompletteras med den bedömda effekten uppdelad på de valutor som bedöms väsentliga.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.