Nämnden för svensk redovisningstillsyn ("Nämnden") har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s ("bolaget") årsredovisning för 2018 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 7 november 2019. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 25 november 2019. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 23 december.

1. Information om större kunder (IFRS 8)

Ett bolag ska enligt IFRS 8, punkt 34, lämna information om i vilken mån det har större kunder. I samma punkt framgår att om intäkterna från en kund utgör tio procent eller mer av företagets intäkter ska upplysning lämnas om detta, de sammanlagda intäkterna från varje sådan kund samt beskrivning av inom vilket eller vilka segment som dessa intäkter redovisas. I bolagets årsredovisning för 2018 saknas denna information.

Nämnden har bett bolaget inkomma med uppgift om bolaget har någon enskild kund som utgör tio procent eller mer av koncernens intäkter. Av bolagets svar framgår att bolaget har en kund från vilken bolaget erhåller mer än tio procent av koncernens intäkter. Nämndens uppfattning är att upplysning om detta ska lämnas utifrån punkt 34 i standarden och att de upplysningar som lämnats i årsredovisningen 2018 inte uppfyller regelverket.

Nämnden betraktar den utelämnade upplysningen som en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar ärendet med att uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning lämna kompletterande information om större kunder i enlighet med IFRS 8, punkt 34.

2. Upplysningar om transaktioner med närstående parter (IAS 24)

Enligt IAS 24, Upplysningar om närstående, ska upplysningar lämnas om relationer och transaktioner med närstående parter. Enligt definitionen av närstående parter i IAS 24, punkt 9, är en närstående part bl.a. ett intresseföretag eller ett joint venture (samriskföretag) i vilket det rapporterade bolaget är samägare. Enligt IAS 24, punkt 18, ska upplysning lämnas om samtliga transaktioner med närstående parter som visar transaktionsbeloppen, utestående mellanhavanden, villkor och eventuella säkerheter.

Av årsredovisningen framgår att bolaget tillsammans med fyra andra bolag är delägare i AB X och har därmed betydande inflytande i dess verksamhet. I not x Närstående framgår att AB X identifierats som närstående. Av bolagets svar framgår även att i den sammanställning av transaktioner med koncernens intresseföretag och med andra närstående som presenteras i not x saknas information om transaktioner, utestående mellanhavanden och säkerheter gentemot AB X. Nämndens uppfattning är därför att relevanta upplysningar enligt IAS 24 gällande närstående transaktioner med AB X inte har lämnats i årsredovisningen för 2018.

Nämnden betraktar den utelämnade informationen som en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) avslutar ärendet med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning lämna kompletterande upplysningar enligt ovan.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.