Nämnden för svensk redovisningstillsyn ("Nämnden") har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s ("bolaget") halvårsrapport för 2019 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 21 februari och den 3 april 2020. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 30 mars respektive den 28 april 2020. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning en avstämningsskrivelse den 14 maj 2020.

Avsaknad av intygandemening (lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden)

I enlighet med 16 kap. 10 § lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden skall de som undertecknar en halvårsrapport omedelbart före underskrifterna lämna en försäkran om att halvårsrapporten ger en rättvisande översikt av företagets och koncernens verksamhet, ställning och resultat samt beskriva väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer som företaget och de företag som ingår i koncernen står inför.

Nämnden har noterat att sådan försäkran inte har lämnats i anslutning till underskrifterna på sid 11 i halvårsrapporten per den 30 juni 2019.

Nämnden bedömer att de saknade upplysningarna är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar ärendet med en uppmaning till bolaget att i kommande halvårsrapport lämna intygandemening enligt lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden. Av bolagets svar framgår att bolaget avser att komplettera kommande halvårsrapporter med ovan nämnda upplysning.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.