Nämnden för svensk redovisningstillsyn ("Nämnden") har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s ("bolaget") årsredovisning för 2019 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 30 april. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 20 maj. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga regelverk på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 10 juli.

Alternativa Nyckeltal (ESMA Guidelines)

Bolaget använder alternativa nyckeltalet "Avkastning på sysselsatt kapital, exklusive jämförelsestörande poster" som ett av sina finansiella mål. Det framgår av förvaltningsberättelsen och i not att jämförelsestörande poster uppgår till x MSEK och består av y MSEK relaterat till planerade omstruktureringsåtgärderna och kostnaden för uppgörelsen i en rättsprocess om z MSEK.

Vi noterar att på vissa ställen i årsredovisningen där nyckeltalet presenteras har jämförelsestörande poster exkluderats men, i samband med presentation av de finansiella målen (på sid x och sid y), prestationsmål (sid z), samt i segmentsrapporteringen för vissa länder och på hemsidan omnämns nyckeltalet enbart som "Avkastning på sysselsatt kapital" och i de fallen är det inte tydligt om jämförelsestörande poster har exkluderats eller inte.

Nämnden anser att det både i årsredovisningen och på hemsidan tydligt ska framgå om de nyckeltal som presenteras i löptext eller i tabeller exkluderar jämförelsestörande poster eller inte. (ESMA Guidelines p 24). Likaså bör bolaget ha en samlad definition av de alternativa nyckeltalen som är justerade för jämförelsestörande poster i definitionsavsnittet, så att det blir tydligare för läsaren vilka nyckeltal som berörs av jämförelsestörande poster och inte.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande finansiella rapporter lämna den aktuella informationen.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.