Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) delårsrapport per 31 december 2019 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 11 maj 2020. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 17 juli 2020. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 3 september.

Alternativa Nyckeltal (ESMA Guidelines)

I bolagets delårsrapport används resultatbegreppet EBITDA. Av avsnittet ”Nyckeltalsdefinitioner”, sid x, framgår bolagets definition av EBITDA. Däremot saknas information om hur EBITDA har beräknats genom avstämning mot bolagets finansiella rapporter.

Nämnden bedömer att ovanstående nyckeltal utgör alternativa nyckeltal enligt Esmas riktlinjer. Av Esmas Riktlinjer om Alternativa nyckeltal (ESMA Guidelines) p 26–28 skall det finnas en avstämning eller brygga i nära anslutning till alternativa nyckeltal till berörda rader i de finansiella rapporterna. För nyckeltalet ”EBITDA” lämnas inte någon avstämning, vilket enligt Nämndens uppfattning är en avvikelse från Esmas Riktlinjer om Alternativa nyckeltal (ESMA Guidelines p 26–28).

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar därför med att uppmana bolaget att i kommande finansiella rapporter lämna den aktuella informationen.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.