Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2019 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 5 juni och den 7 september 2020. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 9 juli respektive den 21 september 2020. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 7 oktober 2020.

Upplysningar om säkringsredovisning (IFRS 7)

Av årsredovisningen framgår det att bolaget har verkligt värdesäkring, portföljsäkring av verkligt värde samt kassaflödessäkring vilka redovisas enligt den så kallade ”carve-out”-versionen av IAS 39 såsom den antagits av EU. Bolaget har i årsredovisningen inte lämnat någon information om de säkrade posterna i sin verkligt värde-säkring enligt IFRS 7 punkt 24 B a, i vilken det framgår att upplysningar om belopp för säkrade poster per riskkategori skall lämnas i tabellformart för säkringar av verkligt värde.

I sitt svar till Nämnden har bolaget inkommit med upplysningar i tabellformat för säkrade poster avseende verkligt värdesäkring enligt IFRS 7 punkt 24 B a. Av tabellen framgår det att de säkrade posterna gällande utlåning till allmänheten uppgår till ca x % av totala posten Utlåning till allmänheten. Vidare framgår att y % av den totala posten utgörs av säkrade poster för obligationer och andra räntebärande värdepapper samt att den säkrade delen av posten emitterade värdepapper uppgår till ca z % av den totala posten per bokslutsdatum.

De upplysningar som bolagets lämnat avseende säkringsredovisningen finns angivna i olika noter i årsredovisningen. I IFRS 7 punkt 21B framgår det att företag ska lämna de upplysningar som krävs för säkringsredovisning i en enda not eller i separata avsnitt i sina finansiella rapporter. Ett företag behöver dock inte upprepa information som redan finns på annan plats, under förutsättning att denna information införlivas genom hänvisning.

Enligt Nämnden är utelämnandet av upplysning för bolagets säkrade poster i verkligt värdesäkringar väsentlig information för läsaren då de säkrade posterna utgör en väsentlig del av bolagets totala poster av utlåning till allmänheten, obligationer och andra räntebärande värdepapper samt emitterade värdepapper. Vidare anser Nämnden att samtliga upplysningar avseende säkringsredovisningen skall samlas i en not eller ett separat avsnitt för att underlätta för läsaren av de finansiella rapporterna att få överblick av bolagets säkringssamband.

Nämnden betraktar dels den utelämnade informationen för de säkrade posterna i verkligt värdesäkringarna, dels att upplysningarna om säkringsredovisningen inte samlats i en separat not eller separat avsnitt, som en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18).

Nämnden avslutar ärendet med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning i tabellformat lämna kompletterande information avseende de säkrade posterna för säkringar av verkligt värde enligt IFRS 7 punkt 24 B a samt att upplysa om sin säkringsredovisning i en separat not eller avsnitt enligt IFRS 7 punkt 21B.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.