Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2019 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 2 juni och 8 september. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 23 juni respektive 22 september. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 18 november.

Upplysning om avskrivningstid för licenser och produkträttigheter (IAS 38)

Det framgår av bolagets redovisningsprinciper att den bedömda avskrivningstiden för licenser och produkträttigheter kan variera mellan 5 år och 20 år. I not x lämnas en sammanställning av det redovisade värdet för produkträttigheter som uppgår till sammanlagt x Mkr. I det redovisade värdet ingår kassagenererande enheterna A med ett bokfört värde om y Mkr, samt nyanskaffade produkträttigheter som erhållits genom förvärvet av B under året, vilka uppgår till z Mkr.

Enligt IAS 38 punkt 122 b) ska en beskrivning av det redovisade värdet och kvarstående avskrivningstid för varje immateriell tillgång som är väsentlig lämnas i företagets finansiella rapporter. Vi saknar en beskrivning av väsentliga produkträttigheter och upplysning om kvarstående avskrivningstid för de enheter som ingår i bolagets immateriella tillgångar.

Nämnden anser att avsaknad av beskrivning av väsentliga produkträttigheter och upplysning om kvarstående avskrivningstid för väsentliga immateriella tillgångar är en avvikelse från regelverket.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning beskriva väsentliga produkträttigheter, dess redovisade värden, samt upplysning om kvarstående avskrivningstid för väsentliga immateriella tillgångar.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.