Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) halvårsrapport för perioden januari–juni 2020 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 4 november 2020. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 23 november 2020. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 27 november 2020.

Alternativa Nyckeltal (Esmas Riktlinjer)

Bolaget använder i delårsrapporten nyckeltalet ”organisk tillväxt” avseende omsättning och bruttovinst. Bolagets definitioner av nyckeltal framgår på sidan x i delårsrapporten.

Av Esmas Riktlinjer om Alternativa nyckeltal anger i punkterna 26–28 skall det finnas en avstämning eller brygga i nära anslutning till definitionen av alternativa nyckeltal till berörda rader i de finansiella rapporterna.

Nämnden saknar dock för nyckeltalet ”organisk tillväxt” en avstämning eller brygga i nära anslutning till definitionen av alternativa nyckeltal med berörda resultatposter i resultaträkningen, vilket skall lämnas enligt Esmas Riktlinjer.

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande finansiella rapporter lämna den aktuella informationen.

Av bolagets svar har framgått att bolaget avser att komplettera med sådan information.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.