Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2019 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 10 juli, den 29 september samt 2 november 2020. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 27 augusti, den 12 oktober samt via telefon den 5 november 2020. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 23 november 2020.

Upplysningar om funktionsindelad resultaträkning (IAS 1)

Av årsredovisningen 2019 framgår det att bolaget har en funktionsindelad resultaträkning. Enligt IAS 1 punkt 104 skall ett företag som klassificerar kostnader efter funktion lämna ytterligare information om kostnadernas karaktär. Nämnden konstaterar att sådan information saknas i bolagets årsredovisning.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med att uppmana bolaget att i kommande årsredovisning lämna upplysningar som visar kostnadernas karaktär i enlighet med IAS 1 punkt 104–105.

Bolaget har i sitt svar till Nämnden meddelat att de kommer att se över denna upplysning i kommande årsredovisning.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.