Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2019 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 4 september och den 20 oktober 2020. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 25 september respektive den 3 november 2020. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 26 november 2020.

Geografisk information om anläggningstillgångar (IFRS 8)

Ett bolag ska enligt IFRS 8, punkt 33 b) lämna geografisk information om anläggningstillgångar som inte är finansiella instrument, uppskjutna skattefordringar etc. i det land där företaget har sitt säte och i samtliga andra länder där företaget har tillgångar. Av samma punkt framgår att länderna ska redovisas separat om tillgångarna i ett enskilt land är väsentliga. I bolagets årsredovisning för 2019 saknas denna information.

Bolagets materiella och immateriella anläggningstillgångar, vilka omfattas av upplysningskravet i IFRS 8 punkt 33 b), är väsentliga och uppgår till x mkr i koncernens balansräkning. Detta motsvarar 96 % av koncernens totala tillgångar. Av dessa avser y mkr tillgångar i [Land A] och z mkr tillgångar i [Land B]. Nämndens uppfattning är att upplysning om dessa tillgångar ska lämnas separat för både [Land A] och [Land B] utifrån punkt 33 b) i standarden och att bolagets upplysningar därmed inte uppfyller regelverket.

Nämnden bedömer att den utelämnade upplysningen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med att uppmana bolaget att i kommande årsredovisning lämna kompletterande geografisk information om anläggningstillgångarna per land (IFRS 8 punkt 33 b)).

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.