Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2018 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 16 september och 27 november 2019 samt den 23 januari och 29 maj 2020. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 18 november och 17 december 2019 respektive den 7 februari och 11 september 2020. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 24 november 2020.

Identifiering av rörelsesegment (IFRS 8)

Det framgår av upplysningarna i årsredovisningen för 2018 att bolaget gjort bedömningen att koncernen utgör ett segment. Det innebär att bolaget inte presenterar några andra upplysningar som hjälper användarna av de finansiella rapporterna att bedöma karaktären och de finansiella effekterna av affärsverksamheten och den miljö där bolaget är verksamt än för koncernen som helhet. Koncernens verksamhet bedrivs dock genom affärsenheter vilka utgörs av fyra geografiska områden och retail.

Bolaget har inkommit med sin bedömning avseende att hela koncernen bedöms som ett segment enligt IFRS 8 punkt 5. Den högste verkställande beslutsfattaren är enligt bolaget koncernens VD. Bolaget anger i sin redogörelse att koncernen styrs som en enhet av koncernens VD och att VD inte följer upp något rörelseresultat på någon annan nivå än koncernen som helhet då minskningen av behov av resurser hela tiden måste anpassas för hela koncernen samtidigt. Vidare framgår att bolaget har fokus på försäljningen, att bolaget arbetar produktinriktat för att öka försäljningen inom produktområdet A, att koncernen har en integrerad försörjning mellan bolagen och att de lokala säljkårerna inte är dedikerade till enbart produktområde A eller produktområde B. Affärsenhetschefernas ansvar för den operativa styrningen utgår främst från deras formella befattningar som VD eller styrelsens ordförande i de juridiska enheterna men de är inte direkt ansvariga för resultatet internt och det är inget som följs upp utav koncernens VD specifikt. Det som följs upp mer detaljerat är försäljningen inom respektive område. Eftersom inget legalt rörelseresultat följs upp på affärsenhetsnivå har bolaget gjort bedömningen att koncernen som helhet utgör ett rörelsesegment.

I den interna rapportering som överlämnas till VD varje månad ingår förutom information om koncernen som helhet även ekonomisk information om försäljning, resultat före skatt exkl. koncerngemensamma och vissa engångskostnader såsom nedskrivning av goodwill, kassaflöde och uppföljning av dessa mot budget per affärsenhet. Bolaget anser att med hänvisning till att de inte följer upp något legalt rörelseresultatet per affärsenhet samt att VD styr koncernen som en enhet, att koncernen utgör ett segment. Nämndens uppfattning är dock att tillämpningen av punkt 5 b) i standarden inte syftar till att det måste vara det legala rörelseresultatet som regelbundet granskas av den högste verkställande beslutsfattaren för att det ska vara ett segment, utan att det kan vara ett annat relevant resultatmått (”operating result”) som används som underlag för beslut om fördelning av resurser till segmentet och bedömning av dess resultat.

Nämnden har mot bakgrund av detta granskat bolagets bedömning av att koncernen utgör ett rörelsesegment utifrån kriterierna i punkt 5 i IFRS 8. Nämnden har i detta sammanhang noterat följande:

  • Varje affärsenhet bedriver affärsverksamhet från vilken den kan få intäkter och ådra sig kostnader.

  • Varje affärsenhet har en affärsenhetschef som är ansvarig för verksamheten inom respektive affärsenhet. Affärsenhetscheferna är också VD eller styrelseordförande i de juridiska enheterna som ingår i affärsenheten.

  • Den ekonomiska rapporteringen till VD innehåller information om försäljning, resultat före skatt exkl. koncerngemensamma och vissa engångskostnader såsom nedskrivning av goodwill och kassaflöde per affärsenhet. I rapportpaket ingår även uppföljning av utfallet av dessa mot budget. Det finns därmed fristående finansiell information om affärsenheterna i rapportpaketet till VD.

  • Koncernledningen består av VD, ekonomidirektören och de fem affärsenhetscheferna. Affärsenhetscheferna representerar sina affärsområden i koncernledningen, är direkt underställd VD i organisationen, har direkt kontakt med och rapporterar till VD. Koncernen har en inköpschef, vilken ingår i företagsledningen, men inga produkt- eller försäljningschefer.

  • Styrelsen erhåller samma rapportpaket som VD, dvs inklusive information om försäljning, resultat och kassaflöde samt uppföljning av dessa mot budget per affärsenhet.

  • I en affärsenhetschefs ersättningsmodell ingår bonus vilken till största delen baseras på nyckeltal kopplade till affärsenhetens resultat, försäljning och rörelsekapital. Att 75 % av bonusen baseras på business units/affärsenhetens nyckeltal, och då främst EBITDA, visar att den relevanta affärsenhetens resultat används för uppföljning och bedömning av prestationen. Resterande andel av bonusen baseras på [försäljning av viss produkt] för hela koncernen (15 %) och personlig performance (10 %).

  • Koncernens budget byggs upp nerifrån och uppåt. Centralt ges direktiv om den omsättningsminskning för [Affärsområde] som ska antas i budgeten och kostnadsanpassning till koncernen.

  • Bolaget har lokala säljare. Dessa säljer både produktområde A och produktområde B.

  • Bolaget bedriver produktion i [x] länder i [världsdel]. I årsredovisningen framgår att tillverkningsenheterna ligger nära kunderna och fabrikerna finns inom samtliga geografiska områden som affärsenheterna representerar.

Nämnden anser, utifrån de fakta och omständigheter som presenterats ovan, att koncernen inte kan anses utgöra ett segment enligt IFRS 8 punkt 5. Nämndens uppfattning är att det inte går att bortse från den ekonomiska information för affärsenheterna som VD erhåller i den interna rapporteringen som ett underlag för de beslut som VD fattar om fördelning av resurser inom koncernen och uppföljning av affärsenheternas resultat. Koncernen är organiserad och styrs utifrån affärsenheter. Affärsenheterna uppfyller punkt 5 a) i IFRS 8 då de är en del av företaget som bedriver affärsverksamhet från vilken den kan få intäkter och ådra sig kostnader. I den interna rapporteringen ingår fristående finansiell information om respektive affärsenhet varför affärsenheterna uppfyller punkt 5 c). Varje affärsenhet har en affärsenhetschef vilken ansvarar för affärsenhetens verksamhet. Affärsenhetschefen rapporterar till och har direkt kontakt med VD (den högste verkställande beslutsfattaren) och utgör enligt Nämndens bedömning segmentschef enligt punkt 9. VD erhåller regelbundet ekonomisk information om affärsenheternas resultat före skatt exkl. koncerngemensamma och vissa engångskostnader såsom nedskrivning av goodwill samt uppföljning mot budget vilket måste anses utgöra ett underlag i VD:s beslut om fördelning av resurser och bedömning av affärsenheternas resultat. Samma information presenteras även för styrelsen vilken normalt sett är en funktion som inte erhåller information på lägre nivå än segmentnivå. Affärsenhetscheferna ansvarar även för affärsenhetens verksamhet och erhåller bonus som huvudsakligen baseras på affärsenhetens prestation, däribland EBITDA. Nämnden finner därmed att respektive affärsenhets resultat regelbundet rapporteras av affärsenhetschefen till VD och används som underlag för beslut om fördelning av resurser och bedömning av resultat i enlighet med punkt 5 b). Affärsenheterna utgör, enligt Nämndens bedömning, rörelsesegment enligt IFRS 8 punkt 5.

Bolaget borde därmed ha lämnat ytterligare upplysningar avseende rörelsesegmentens (affärsenheternas) resultat, tillgångar och skulder i den finansiella rapporten. Nämndens uppfattning är att bolaget inte varit transparent i den finansiella rapporten gällande identifiering och upplysningar om segment. Bolaget har därigenom inte lämnat tillräckliga upplysningar för att hjälpa användarna av de finansiella rapporterna att bedöma karaktären och de finansiella effekterna av affärsverksamheten och den miljö där bolaget är verksamt. Nämnden noterar även att en indelning i segment påverkar den högsta nivå på vilken nedskrivningsprövningar av goodwill kan utföras enligt IAS 36.

Nämnden bedömer att bolagets identifiering av koncernen som ett rörelsesegment inte är förenligt med tillämpningen av punkt 5 i IFRS 8. Enligt Nämndens bedömning utgör bolagets affärsenheter rörelsesegment och bolaget har därmed underlåtit att lämna segmentsupplysningar som enligt Nämndens uppfattning är väsentliga för användaren av den finansiella rapporten. Nämnden bedömer att den felaktiga tillämpningen av identifiering av rörelsesegment enligt punkt 5 i IFRS 8 utgör en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning lämna upplysningar om de affärsenheter som utgör rapporteringsbara segment enligt IFRS 8.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.