Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2019 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 6 oktober och den 17 november 2020. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 26 oktober och den 11 december 2020. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 27 januari 2021.

Presentation av resultatet (IAS 1)

I resultaträkningen för 2019 redovisas ”övriga rörelseintäkter/kostnader” med netto -119,2 mkr (f å -214,3 mkr). Posten kan jämföras med nettoomsättningen i kvarvarande verksamhet 2019 på 284 mkr. Nämnden har efterfrågat och erhållit en specifikation över posten och har kunnat konstatera att den består av sexton specificerade poster, samt en mindre post ”övrigt”.

Tre av posterna är positiva och uppgår till 7,7 mkr. Resterande tretton poster är negativa, varav en uppgår till 41,8 mkr (nedläggning dotterbolag). I de negativa posterna ingår därutöver reserveringar för förluster, avsättningar för förlustrisker i vissa större projekt samt två kundförluster.

Bolaget har en resultaträkning indelad i funktioner i enlighet med IAS 1, p 103. Det är Nämndens uppfattning att de poster som redovisas i ”övriga rörelseintäkter/kostnader”, enligt IAS 1, p 101 och 103 skall ingå i de olika funktioner som bolaget presenterar och därmed inte presenteras som övriga rörelseintäkter/kostnader.

En fördelning av dessa kostnader per funktion innebär att övriga rörelseintäkter/kostnader på minus 119,2 mkr justerats till plus 4,9 mkr i resultaträkningen 2019. Härigenom har bruttovinsten minskat från 58,4 mkr till 9,2 mkr, försäljnings-/marknadsföringskostnader ökat från 57,5 mkr till 69,3 mkr, samt administrationskostnaderna ökat från 51,4 till 52,9 mkr. Därtill har raden ”kreditförluster på finansiella tillgångar” införts med ett belopp på minus 61,6 mkr, vilket är en rad som tidigare inte ingick i resultaträkningen.

Nämnden bedömer att redovisningen av posterna som övriga rörelseintäkter/kostnader är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning anpassa redovisningen av resultaträkningen till IAS 1 p 101 och p 103 så att berörda poster redovisas inom den funktion som de tillhör. Bolaget anger i ett svar på Nämndens frågebrev att redovisningen ändrats i det tredje kvartalet 2020.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.