Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2019 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 29 september och den 28 december 2020. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 6 november 2020 respektive den 21 januari 2021. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 22 februari 2021.

1. Information om intäktsredovisning (IFRS 15)

I årsredovisningens not 1 beskrivs principerna för intäktsredovisningen. Där anges att koncernen tillverkar och säljer industriprodukter som redovisas som intäkt vid en viss tidpunkt. Samtidigt anges att verksamheten i [dotterbolag] tillämpar intäktsredovisning över tid. I beskrivningen anges även att rabatter lämnas till kunder. I not 3 beskriver bolaget nettoomsättningen fördelat på tre affärsområden, vilka i sin tur är uppdelade i två undergrupper; produktområden eller kundgrupper.

IFRS 15, p 114 (B87–B89) anger att information skall lämnas med avseende på avtalens karaktär och löptid, typ av tjänst, motpartsrisk, tidpunkt för uppfyllande av prestationsåtaganden, rörliga respektive fasta ersättningar, mm. Av skrivningen i not 1 och 3 framgår att koncernen arbetar både med intäkter vid en viss tidpunkt och över tid, samt med rörliga ersättningar i form av rabatter. I segmentredovisningen görs vidare en uppdelning på produktområden i vissa segment, liksom på kunder inom [affärsområde]. Indelningarna löper dock inte som en uppdelning inom samtliga segment och sammanfattas inte heller på koncernnivå. Bolaget berör inte heller uppdelningen mellan produktförsäljning och service. Den information som presenteras skall enligt IFRS 15 sammanfattas för hela koncernen, liksom för respektive segment. Detta kan med fördel göras i en överskådlig tabell.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen enligt IFRS 15, p 114 (B87–B89) är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen.

2. Anläggningstillgångar per land (IFRS 8)

Bolaget redovisar totala tillgångar fördelade på regioner. Upplysningskravet i IFRS 8, p 33 b) avser däremot anläggningstillgångar per land. Detta är inte uppfyllt. Därtill redovisar bolaget regionen Övriga EU, som uppges svara för 47 procent (2,1 mdr SEK) av tillgångsmassan. Bolaget har i svar till Nämnden uppgivit att information om anläggningstillgångar per land inte var möjlig att få fram vid bokslutstillfället. I bolagets svar bifogas också en uppdelning på ett flertal länder. Nämndens uppfattning är att informationen i årsredovisningen, som ett minimum, bör innefatta anläggningstillgångarna avseende Sverige, Tyskland, Storbritannien och Nederländerna.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen enligt IFRS 8, p 33 b) är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen. Nämnden noterar att bolaget i sitt svar uppgivit att de avser att komplettera med informationen i kommande årsredovisning.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.