Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) delårsrapport som omfattar perioden 1 januari–30 juni 2020 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 12 januari 2021. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 16 februari. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 22 mars 2021.

Upplysning av uppdelning av intäkter (IAS 34 och IFRS 15)

Bolaget lämnar upplysningar om intäkter uppdelat per land, samt segmenten [Segment A] och [Segment B] som inkluderar produktkategorierna [Produktkategori 1] och [Produktkategori 2]. I årsredovisningen finns även en uppdelning av intäkter från avtal med kunder som redovisas över tid, respektive vid viss tidpunkt. Det framgår av årsredovisningen för 2019 att intäkterna som redovisas över tid minskade med 40 %, samtidigt som intäkterna som redovisas vid viss tidpunkt ökade med 3 %.

Enligt IFRS 15 punkt 114–115 ska företaget lämna upplysning om intäkter från avtal med kunder som beskriver hur karaktär, belopp, tidpunkt och osäkerhet beträffande intäkter och kassaflöden påverkas av ekonomiska faktorer för varje segment. Uppdelningen av intäkterna är en upplysning som också ska lämnas i delårsrapporterna i enlighet med IAS 34 punkt 16 A (l).

Bolaget har i sitt svar till Nämnden bekräftat att uppdelningen av intäkter från avtal med kunder utifrån tidpunkt syftar till att uppfylla upplysningskravet enligt IFRS 15 punkt 114. Motsvarande upplysning saknas dock i den finansiella rapporten som bolaget avlämnat för Q2 2020.

Nämndens uppfattning är att bolaget utöver uppdelningen på produktkategorier ska lämna upplysning i delårsrapport om intäkter från avtal med kunder som redovisas över tid, respektive vid viss tidpunkt uppdelat per segment enligt punkt 16 A (l) i IAS 34.

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande delårsrapporter i enlighet med IAS 34 punkt 16A (I) lämna kompletterande information om intäkterna uppdelade i de kategorier som identifierats enligt IFRS 15 punkt 114–115. Det framgår av bolagets svar att upplysningarna kommer att lämnas i framtida finansiella rapporter.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.