Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2019 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 18 maj, den 25 juni, den 11 september, den 8 oktober 2020 samt den 16 februari 2021. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 5 juni, den 21 augusti, den 2 oktober, den 20 oktober 2020 samt den 26 februari 2021. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 25 mars 2021. Bolaget inkom med synpunkter på avstämningsskrivelsen den 12 april 2021, vilka Nämnden har beaktat i nedanstående slutliga bedömning i tillämpliga delar.

1. Rörelsesegment (IFRS 8)

I årsredovisningen för 2019 upplyser bolaget om att de har tre regioner vilka har identifierats som rörelsesegment enligt IFRS 8. De tre segmenten har slagits samman till ett rapporteringsbart segment i årsredovisningen 2019. Enligt årsredovisningen utgörs bolagets rörelsesegment av [Rörelsesegment 1], [Rörelsesegment 2] och [Rörelsesegment 3].

Identifierade segment

Ett rörelsesegment är en del av ett företag som bedriver affärsverksamhet från vilken den kan få intäkter och ådra sig kostnader vars rörelseresultat regelbundet granskas av företagets högste verkställande beslutsfattare samt för vilket det finns fristående finansiell information, IFRS 8 punkt 5.

I sitt svar till Nämnden framgår att bolaget under 2017–2018 genomfört organisationsförändringar vilket lett till att de identifierbara segmenten enligt IFRS 8, efter organisationsförändringar, motsvaras av [Land A] (1), [Land B och C] (2), [Land C] (3), [Land D och E] (4) samt [Land F och G] (5). Bolaget har inte omprövat de fastställda segmenten efter organisationsförändringen varför den upplysning som bolaget lämnar i årsredovisningen 2019 om att de har tre rörelsesegment är felaktig.

Nämnden anser att avsaknaden av omprövningen avseende bolagets identifierade rörelsesegment utgör en avvikelse från regelverket enligt IFRS 8 punkt 5.

Sammanslagningar av segment

Förutsättningar för sammanslagningar av rörelsesegment är att segmenten har likartade ekonomiska egenskaper samt liknar varandra med avseende på produkternas karaktär, karaktären på produktionsprocessen, de kundkategorier som använder produkten, hur produkterna distribueras och i vilken utsträckning verksamheten i tillämpliga fall påverkas av regelverk enligt IFRS 8 p 12.

För de ovan nämnda fem identifierade rörelsesegmenten har bolaget gjort bedömningen att slå samman dessa till ett rapporteringsbart segment enligt IFRS 8 punkt 12. Bolaget motiverar sitt ställningstagande avseende sammanslagningen med att produkternas karaktär, produktionsprocess, typ av kund samt distributionskanal är likartade genom segmenten. Vidare avseende de ekonomiska egenskaperna så har bolaget gjort en analys av bruttomarginal och nettoförsäljningsvärde per identifierat segment. Den analysen visar att bruttomarginalen för produktkategorierna varierar inom och mellan de olika segmenten.

Bolaget har i sin analys gjort bedömningen att de kvalitativa egenskaperna så som produkternas karaktär, produktionsprocessen, typ av kund är samt distributionskanal vilka efterfrågas i IFRS 8 p 12 a–e väger tyngre i bedömningen för sammanslagningen än de kvantitativa, likartade ekonomiska egenskaper med avseende på den bransch som bolaget är verksam inom. Vidare lyfter bolaget fram att produktmixen är olika inom segmenten vilket påverkar bruttomarginalen som till följd av den differentierade produktmixen varierar i de olika segmenten. I årsredovisningen framgår inte hur bedömningen av de ekonomiska egenskaperna har gjorts utan endast att de anses vara liknande.

Nämndens uppfattning är att förutsättningarna för sammanslagning enligt IFRS 8 p 12 ska tolkas så att samtliga kriterier i punkt 12 ska vara uppfyllda för att en sammanslagning ska vara möjlig. Det vill säga, de identifierade segmenten ska ha likartade ekonomiska egenskaper, vilka bolaget analyserat utifrån bruttomarginal och nettoförsäljningsvärde, samt även likna varandra med avseende på de kvalitativa egenskaperna vilka beskrivs i punkterna a–e. Bolagets motivering att de kvalitativa egenskaperna väger tyngre och att bortse från analysen av de kvantitativa måtten är enligt Nämnden inte i enlighet med innebörden i IFRS 8 p 12.

Vidare anser Nämnden att baserat på den analys av de likartade ekonomiska egenskaperna som bolaget har presenterat kan dessa inte anses vara likartade för segmenten då de har en stor spridning, varpå en sammanslagning av de fem identifierade segmenten ej är i enlighet med regelverket.

Nämnden bedömer att avsaknaden av omprövningen avseende bolagets identifierade rörelsesegment enligt IFRS 8 punkt 5, tillsammans med bolagets felaktiga tillämpning av sammaslagningskriterierna i punkt 12, är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att offentliggöra en särskild rättelse i nära anslutning till Nämndens beslut, i vilken bolaget upplyser om de identifierade relevanta rörelsesegmenten enligt IFRS 8 punkt 5 samt lämnar de upplysningarna som krävs av standarden för de rapporteringsbara segmenten.

Eftersom bolaget ändrat strukturen på sin interna organisation så uppmanar Nämnden även bolaget att i den offentliggjorda särskilda rättelsen även lämna relevanta upplysningar för tidigare perioder enligt IFRS 8 punkt 29.

Om bolaget så önskar är det Nämndens uppfattning att den efterfrågade informationen enligt ovan kan inkluderas i kommande delårsrapport Q1 2021 istället för en särskild offentliggjord rättelse.

Bolaget har i sina synpunkter till Nämnden meddelat att de kommer att se över sin segmentsredovisning inför kommande finansiell rapport Q1 2021.

2. Redovisningsprinciper Intäkter (IFRS 15)

Av de beskrivna redovisningsprinciperna i årsredovisningen 2019 gällande intäkter framgår det att bolaget redovisar intäkter efter avdrag för rabatter. Dock framgår det inte i vilken utsträckning dessa finns eller i vilken mån rörliga ersättningar identifierats i enlighet med IFRS 15.

Bolaget uppger till Nämnden att de har rörliga ersättningar i form av fasta och rörliga rabatter så som kampanjrabatter, temporära prisrabatter samt volymbonusprogram. De rörliga ersättningarna uppgår totalt till 294.476 TEUR, vilket motsvarar 48 % av årets nettoomsättning.

När företagsledningen avgör om bolaget skall lämna en upplysning om en särskild redovisningsprincip skall de beakta huruvida upplysningen skulle underlätta för läsarna av de finansiella rapporterna att förstå hur transaktioner återspeglas i bolagets resultat i enlighet med IAS 1, punkt 119.

Nämnden anser att bolaget skall lämna ytterligare information om de rörliga ersättningarna genom att upplysa om de olika typerna av rörliga ersättningar de har samt villkoren kopplade till dessa. Vidare anser Nämnden att bolaget skall beskriva de redovisningsprinciper som tillämpas för de rörliga ersättningarna genom upplysning om metoder, indata och antaganden som används vid fastställande av transaktionspriset vilket omfattar uppskattning av rörlig ersättning enligt IFRS 15, punkt 126.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen för de rörliga ersättningarna enligt IAS 1 punkt 119 samt IFRS 15, punkt 126.

Bolaget har i sina synpunkter till Nämnden meddelat att de kommer se över sina upplysningar avseende IFRS 15 kopplat till sina rörliga ersättningar i kommande årsredovisning.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.