Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2020 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 12 april och 21 maj 2021. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 30 april respektive 1 juni 2021. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 25 augusti 2021.

1. Upplysningar värdering till verkligt värde (IFRS 13)

Bolaget har finansiella tillgångar värderade till verkligt värde, vilka uppgår till 1.162.916 TUSD per 31 december 2020. I not 3 upplyser bolaget om förflyttningar som skett under året, till och från Nivå 3. Förflyttningar till nivå 3 uppgår till 296.095 TUSD.

Enligt IFRS 13 p 93 e iv skall, för återkommande värderingar till verkligt värde som hänförs till nivå 3, upplysningar lämnas om skälen till förflyttningarna samt företagets principer för att bestämma när överföringar anses ha ägt rum.

Nämnden noterar att det i not 3 framgår vilka av bolagets innehav som flyttats till nivå 3 under året. Dock anser Nämnden att skälen till förflyttning av innehaven som skett under 2020, samt bolagets principer för att bestämma när överföringar anses ha ägt rum inte framgår av informationen som lämnats i årsredovisningen.

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen avseende skälen till förflyttningar av innehav till nivå 3 samt bolagets principer för att bestämma när överföringar anses ha ägt rum är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen i enlighet med IFRS 13 punkt 93 e iv.

2. Upplysningar väsentliga antaganden – värdering till verkligt värde (IFRS 13)

De finansiella tillgångarna värderade till verkligt värde uppgår till 1.162.916 TUSD per 31 december 2020. Av dessa är 912.482 TUSD hänförliga till nivå 3 i verkligt värdehierarkin. För de finansiella tillgångarna i nivå 3 anger bolaget värderingsmetoden för respektive innehav i not 3. De olika värderingsmetoderna benämns intäktsmultipel, EBITDA-multipel, bruttovinstmultipel samt Mix.

För några av innehaven lämnas vidare upplysningar om jämförelsegruppens ojusterade medianmultipel vilken bolaget anser är den mest relevanta icke-observerbara indata som inkluderas i årsredovisningen.

Bolaget har till Nämnden beskrivit värderingsmodellen där de fastställer en grupp av noterade jämförbara bolag som bedöms utgöra den bästa jämförelsegruppen för respektive innehav vid varje värderingsdatum. Efter att gruppens multiplar är fastställda applicerar bolaget en rabatt mot gruppens ojusterade medianmultipel.

Enligt IFRS 13 punkt 93 d ska ett företag för värderingar till verkligt värde, hänförligt till nivå 3, lämna kvantitativ information om betydande icke observerbara indata som används vid värderingen.

Nämnden anser att bolaget skall lämna kvantitativa upplysningar om de betydande icke-observerbara indata som använts vid värderingen för väsentliga innehav i nivå 3, såsom jämförelsegruppens ojusterade medianmultipel, vilket i årsredovisningen 2020 lämnas för vissa innehav. Nämnden efterfrågar även en mer detaljerad beskrivning av värderingstekniken i enlighet med IFRS 13 punkt 93 d, vilket innefattar en beskrivning av exempelvis förekomsten av rabatter mot jämförelsegruppens ojusterade medianmultipel.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen enligt IFRS 13 p 93 d för väsentliga innehav i nivå 3.

3. Andelar i joint ventures och intressebolag – upplysningar (IFRS 12)

Av bolagets redovisningsprinciper framgår att bolaget är ett investmentbolag och att samtliga innehav i intresseföretag redovisas med tillämpning av verkligt värde.

Av IFRS 12 punkt 20 framgår att företaget skall lämna upplysningar som gör det möjligt för dem som använder dess finansiella rapporter att bedöma karaktären, omfattningen och de finansiella effekterna av dess andel i samarbetsarrangemang och intresseföretag som underlag för en användares förståelse av karaktären och omfattningen av innehaven och de risker som kan vara förknippade med andelarna.

Vidare av IFRS 12 punkt 21 a) framgår att för varje samarbetsarrangemang och intressebolag som är av väsentlig betydelse skall uppgifter lämnas om namn, karaktären av förbindelsen, huvudsaklig verksamhetsort, andel ägarintresse, m.m.

Bolaget har till Nämnden angivit att två intressebolag är av väsentlig betydelse för koncernens verksamhet och i not 3 lämnar bolaget viss information om andelar i intressebolag. Vidare hänvisar bolaget till information i årsredovisningen på sid. 9 och sid. 12, vilken dock ligger utan för de formella finansiella rapporterna.

Nämnden anser att det för ovan nämnda två väsentliga intressebolag saknas upplysningar enligt IFRS 12 punkt 21 a i den del av årsredovisningen som utgör de formella finansiella rapporterna.

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen vilken krävs enligt IFRS 12 punkt 21 a.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.