Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2020 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 21 maj 2021. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 9 juni 2021. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i årsredovisningslagen på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 31 augusti 2021. Bolaget inkom med anledning av detta med ett svar den 10 september 2021 vilket har beaktats i nedanstående slutliga bedömning i tillämpliga delar.

Hållbarhetsrapportering (ÅRL)

Bolaget är ett investeringsföretag som genom långsiktigt och aktivt ägarskap förvaltar och utvecklar ett antal företag. I bolagets koncernredovisning ingår två börsnoterade dotterföretag över vilka bolaget bedömt att de har ett bestämmande inflytande och därmed konsoliderar i sin koncernredovisning. De börsnoterade dotterföretagen är inte helägda men de står var för sig för en betydande del av koncernens verksamhet.

I den hållbarhetsrapport som bolaget upprättat framgår att koncernens hantering av hållbarhetsfrågor har sin utgångspunkt i två former av ägande: 1) aktieinnehav i helägda bolag och 2) aktieinnehav i börsnoterade bolag. Enligt bolaget syftar denna indelning till att lämna sådana hållbarhetsupplysningar som behövs för förståelsen för verksamheten. I de helägda bolagen har bolaget ett direkt inflytande över hållbarhetsfrågorna genom både strategier, det operativa genomförandet och rapporteringen. I de börsnoterade bolagen har bolaget däremot, enligt beskrivningen i hållbarhetsrapporten, enbart indirekt påverkan på hållbarhetsfrågorna genom sitt aktiva ägande eftersom beslut och ansvar för hållbarhetsstrategier, genomförande och rapportering ligger hos styrelser och ledningar i respektive börsnoterat bolag. Eftersom de börsnoterade bolagen inte är helägda har de inkluderats i kategorin aktieinnehav i börsnoterade bolag där bolaget anser att de enbart påverkar dotterbolagens hållbarhetsfrågor indirekt genom sitt aktiva ägande. Bolaget har därför inte ”resultatmässigt konsoliderat” de börsnoterade dotterbolagen i hållbarhetsrapporten då de inte är helägda.

Hållbarhetsrapporten ska enligt årsredovisningslagen (ÅRL) upprättas som en del av förvaltningsberättelsen (6 kap. 10–14 §§ ÅRL). Eftersom bolaget är ett moderbolag enligt koncerndefinitionen i 1 kap. 4 § ÅRL har bolaget upprättat en koncernredovisning (7 kap. 1 § ÅRL) vilken omfattar de företag som bolaget bedömt att de har bestämmande inflytande över utifrån IFRS 10. Koncernredovisningen ska även enligt årsredovisningslagens bestämmelser inkludera en förvaltningsberättelse (7 kap. 4 § ÅRL). Nämndens uppfattning är därmed att bolaget utifrån koncerndefinitionen i ÅRL och de bestämmelser som finns om vilka företag som ska omfattas av koncernredovisningen, ska inkludera samtliga dotterföretag som bolaget bedömt att de har bestämmande inflytande över i sin hållbarhetsrapport.

Bolaget ska enligt Nämndens bedömning inkludera fullständiga och relevanta upplysningar avseende den verksamhet som bolaget bedriver genom dotterföretagen i de hållbarhetsupplysningar som bolaget lämnar enligt 6 kap. 12 § ÅRL i sin hållbarhetsrapport, däribland upplysningar i frågor som rör miljö, sociala förhållanden, personal, respekt för mänskliga rättigheter och motverkande av korruption. Den upplysning som bolaget lämnar i sin hållbarhetsrapport om att bolaget genom sitt ägande och representation i styrelser enbart indirekt påverkar de börsnoterade dotterbolagens hållbarhetsfrågor anser Nämnden inte uppfylla nämnda upplysningskrav då de inte ger de hållbarhetsupplysningar som behövs för förståelsen av utveckling, ställning och resultat samt konsekvenserna av den verksamhet som bedrivs inom koncernen. Nämnden konstaterar också att det faktum att resultatet av de börsnoterade dotterbolagens hållbarhetsarbete återfinns i respektive börsnoterat dotterbolags hållbarhetsredovisning inte påverkar denna bedömning eftersom bolaget, för att uppfylla bestämmelserna i årsredovisningslagen, måste inkludera samtliga dotterbolag i bolagets egna hållbarhetsrapport.

Nämnden bedömer att den i Hållbarhetsrapporten utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18). Nämnden uppmanar därför bolaget att i kommande årsredovisning inkludera fullständiga och relevanta hållbarhetsupplysningar enligt 6 kap. 12 § ÅRL avseende den verksamhet som bedrivs inom koncernens samtliga dotterbolag, inklusive de börsnoterade dotterbolagen, i enlighet med reglerna om koncernredovisning i 7 kap. ÅRL. Bolaget har angett att de kommer beakta detta i kommande årsredovisning.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.