Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolagets (”bolaget”) årsredovisning för 2020 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 19 juli. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 8 september. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 22 oktober.

Upplysningar per land (IFRS 8)

Bolaget har i sin årsredovisning för 2020 lämnat upplysningar om intäkter och anläggningstillgångar uppdelat på de geografiska marknadsområdena Europa, Nord- och Sydamerika, Asien, samt övriga länder. Bolaget hade per bokslutsdagen försäljning till 111 länder och anläggningstillgångar i 27 länder.

Enligt IFRS 8 punkt 33 a) ska företaget lämna upplysningar om intäkter från det land där företaget har sitt säte, samt övriga länder där intäkterna från externa kunder är väsentliga. Motsvarande upplysningskrav gäller för länder där företaget har anläggningstillgångar, enligt definitionen i IFRS 8 punkt 33 b).

Bolaget har i sitt svar till Nämnden angivit att man har intäkter från Sverige, vilket är det land där bolaget har sitt säte, samt väsentliga intäkter från bland annat USA och Mexico. Samtidigt framgår att bolaget har anläggningstillgångar i USA, Danmark och Storbritannien som var och en individuellt uppgår till en väsentlig del av anläggningstillgångarna så som de definieras i upplysningskravet (IFRS 8 punkt 33 b), utöver Sverige.

Nämndens uppfattning är att bolaget skall lämna upplysningar i enlighet med IFRS 8 punkt 33 a) och b) vilken innefattar upplysningar om intäkter och anläggningstillgångar i det land där bolaget har sitt säte, vilket är Sverige, samt separat information om övriga länder som bedöms som väsentliga.

Beslut

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:8) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna kompletterande information om intäkter från externa kunder och anläggningstillgångar separat för Sverige vilket är det land där bolaget har sitt säte, samt för vardera länder där bolaget har individuella väsentliga intäkter eller anläggningstillgångar enligt IFRS 8 p 33 a) och b).

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.