Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolagets (”bolaget”) årsredovisning för 2020 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 7 juni 2021, 31 augusti 2021 och den 28 september 2021. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 28 juni 2021, 14 september 2021 respektive den 8 oktober 2021. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i årsredovisningslagen på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 4 november 2021.

Hållbarhetsrapport (ÅRL)

Bolaget presenterar i årsredovisningen 2020 en hållbarhetsrapport i vilken det lämnas upplysningar om konsekvenserna av dess verksamhet inom områdena miljö, sociala förhållanden och personal, mänskliga rättigheter, samt antikorruption. För området miljö lämnas upplysningar om att bolagets miljöpåverkan är begränsad och därav inte ansedd som en väsentlig risk.

Av 6 kap. 12 § ÅRL framgår att hållbarhetsrapporten ska innehålla de hållbarhetsupplysningar som behövs för förståelsen av företagets utveckling, ställning och resultat och konsekvenserna av verksamheten, däribland upplysningar i frågor som rör miljö, sociala förhållanden, personal, respekt för mänskliga rättigheter och motverkande av korruption. Rapporten ska innefatta:

  • företagets affärsmodell,

  • den policy som företaget tillämpar i frågorna, inklusive de granskningsförfaranden som har genomförts,

  • resultatet av policyn,

  • de väsentliga risker som rör frågorna och är kopplade till företagets verksamhet inklusive, när det är relevant, företagets affärsförbindelser, produkter eller tjänster som sannolikt får negativa konsekvenser,

  • hur företaget hanterar riskerna, och

  • centrala resultatindikatorer som är relevanta för verksamheten.

Av 6 kap. 12 § ÅRL framgår vidare att i de fall bolaget valt att inte tillämpa någon policy skall de tydligt ange skälen för detta.

Nämnden saknar i hållbarhetsrapporten en beskrivning av a) bolagets affärsmodell, b) den policy som bolaget tillämpar för sociala förhållanden och personal, c) en beskrivning av de granskningsförfaranden som genomförs med tydlig koppling till respektive policy, samt d) resultatet av granskningsförfarandet relaterad till hållbarhetsaspekterna; sociala förhållanden och personal, mänskliga rättigheter och antikorruption.

Vidare saknas en beskrivning av de väsentliga risker som rör frågorna sociala förhållanden och personal, mänskliga rättigheter och antikorruption, samt hur dessa är kopplade till företagets verksamhet, liksom hur företaget hanterar riskerna och vilka centrala resultatindikatorer som är relevanta för verksamheten kopplat till dessa.

Nämndens uppfattning är att bolagets hållbarhetsrapport inte inkluderar fullständiga och relevanta hållbarhetsupplysningar enligt 6 kap. 12 § ÅRL.

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna fullständiga och relevanta hållbarhetsupplysningar enligt 6 kap. 12 § ÅRL i enlighet med vad som angivits ovan avseende bolagets affärsmodell, väsentliga risker som berör hållbarhetsaspekterna, tillämpade policys, genomförda granskningsförfaranden och resultatet av dessa samt tillämpade centrala resultatindikatorer.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.