Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2020 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 7 juni, 6 september och 4 oktober. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 9 augusti, 27 september respektive den 1 november. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 17 november 2021.

Rörelsens intäkter (IFRS 15)

Bolaget upplyser i not om förväntade intäkter från avtal där prestationer är ouppfyllda per bokslutsdagen med angivelse av belopp samt tidsperiod då prestationerna skall uppfyllas (2021–2023). Av förvaltningsberättelsen framgår att bolaget under 2020 tecknat ett 10-årigt avtal med en kund för perioden 2021–2031. Detta prestationsåtagande inkluderas inte i upplysningarna i not. Av bolagets svar framgår att det sammanlagda transaktionspriset på avtalet utgör ett väsentligt belopp i relation till bolagets årsomsättning 2020.

Bolaget anger som skäl att inte upplysa om den avtalade prestationsåtagandet att avtalsparten kan säga upp avtalet eller pausa under vissa speciella omständigheter. Dock bedömer bolaget risken för avtalsbrott som liten. Bolaget utgår i upplysningar om ouppfyllda prestationsåtaganden från ett ”worst case-scenario” och beräknar den kvantitativa uppgiften på vad bolaget skulle få i ersättning i händelse av ett av kunden begärt stillestånd och att avtalet sägs upp efter stilleståndstid.

Enligt IFRS 15 punkt 120 skall ett företag lämna information om ouppfyllda prestationsåtaganden i avtal med kunder med uppgifter om: a) det sammanlagda beloppet av transaktionspriset och b) en förklaring när företaget förväntar sig intäktsredovisa beloppet enligt a). Av punkt 47 framgår att villkoren i avtalet och normal affärspraxis skall användas vid fastställande av transaktionspriset, varför ett worst case-scenario inte bedömts relevant. Bolaget har också i VD:s kommentar i delårsrapport per 30 juni 2021 lämnat såväl kvantitativa som kvalitativa upplysningar om avtalet utan reservationer avseende osäkerheter i form av kontraktsbrott eller annat worst case-scenario.

Enligt Nämndens bedömning skulle bolaget ha lämnat upplysning om det ouppfyllda prestationsåtagandet i årsredovisningen 2020.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning per 31 december 2021 lämna den aktuella informationen enligt IFRS 15 punkt 120.

Bolaget har uppgivit att det kommer att inkludera informationen i nästa årsredovisning.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.