Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) delårsrapport per 30 juni 2021 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 27 oktober. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 16 november. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i Esmas riktlinjer för alternativa nyckeltal på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 23 november.

Alternativa nyckeltal – definition och specifikation av omstruktureringskostnader

Bolaget använder nyckeltalet EBITA, där ”jämförelsestörande poster” utgör en justeringspost. Bolaget definierar jämförelsestörande poster som ”intäkter och kostnader som inte förväntas uppkomma regelbundet i den löpande verksamheten”. I avsnitt ”Härledning av alternativa nyckeltal” specificerar bolaget poster av jämförelsestörande karaktär varvid ”Omstruktureringskostnader” utgör ett väsentligt belopp vid beräkning av nyckeltal på 12-månadersbasis. Bolaget definierar inte i delårsrapporten begreppet omstruktureringskostnader närmare. Nämnden noterar vidare att motsvarande specifikation av jämförelsestörande poster saknas i bolagets avstämning av EBITA.

Av bolagets svar till Nämnden framgår att omstruktureringskostnader främst består av minskning av antalet butiker, neddragning i antal artiklar och reduktion av lagerkapacitet.

Av Esmas riktlinjer punkt 26 framgår att materiella avstämningsposter ska identifieras och förklaras var för sig. Enligt Nämndens uppfattning är begreppet ”omstruktureringskostnader” en allt för oprecis beteckning som inte ger läsaren av de finansiella rapporterna en förklaring till justeringspostens innehåll.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen avseende definitioner som förklarar innebörden av justeringsposter, utgör en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande finansiella rapport per 31 december 2021 utforma definitioner för justeringsposter i enligt Esmas riktlinjer för alternativa nyckeltal, punkt 26.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.