Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2020 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 18 juni och den 20 oktober 2021. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 20 augusti respektive den 12 november 2021. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 9 december 2021.

Uppdelning av intäkter från avtal med kunder (IFRS 15)

Bolaget lämnar upplysning i not om hur intäkter från avtal med kunder dels fördelas på bolagets tre produktområden, dels på geografiska områden. Uppdelningen av intäkterna i produkter respektive geografiska områden utgör båda kategorier som identifierats utifrån hur karaktär, belopp, tidpunkt och osäkerhet beträffande intäkter och kassaflöden påverkas av ekonomiska faktorer i enlighet med punkt 114 i IFRS 15. Bolaget lämnar däremot ingen information, varken i tabellform eller i beskrivningarna, som gör det möjligt att förstå hur intäkterna per produkt respektive per geografiskt område fördelar sig på bolagets två rörelsesegment.

Nämnden anser att bolaget i enlighet med punkt 115 i IFRS 15 ska lämna upplysningar som visar sambandet mellan informationen om uppdelade intäkter i enlighet med punkt 114, försäljningen per produkt samt per geografiskt område, samt den intäktsinformation som lämnas för varje rörelsesegment enligt IFRS 8. Nämndens uppfattning är även att denna information, tillsammans med upplysning om intäkterna uppdelade per kategori enligt punkt 114, ska lämnas i bolagets delårsrapporter enligt IAS 34 punkt 16 A l). Nämnden har noterat att den upplysning om intäkter från avtal med kunder som krävs enligt både punkt 114 och 115 saknas i bolagets delårsrapporter.

Beslut

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande finansiella rapporter (bokslutskommunikén för 2021) lämna information om hur försäljningen per produkt respektive försäljningen per geografiskt område, vilka utgör kategorier enligt punkt 114 i IFRS 15, fördelar sig på bolagets två rörelsesegment.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.