Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2020 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 11 juni och den 26 oktober 2021. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 2 juli respektive den 15 november 2021. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 13 januari 2021.

Information om geografiska områden – IFRS 8

Bolaget specificerar i not 3 försäljning och anläggningstillgångar per segment. Där anges försäljningen uppdelad på Sverige, övriga Europa och Övriga världen. Vidare specificeras anläggningstillgångar per land, där posten ”Övrigt” är väsentlig i förhållande till totalbeloppet. Enligt IFRS 8 p 33 a) skall intäkter från externa kunder delas upp på, dels det land där bolaget har sitt säte, dels på enskilt väsentliga länder. Vidare anger IFRS 8 p 33 b) att anläggningstillgångar, som inte är finansiella instrument, uppskjutna skattefordringar eller tillgångar avseende ersättning efter avslutad anställning, skall delas upp på det land där bolaget har sitt säte, samt väsentliga enskilda länder. Uppdelning av intäkterna på grupperna övriga Europa och Övriga världen anser Nämnden inte vara tillräckliga då de innehåller enskilda länder med väsentliga intäkter. Grupperingen av anläggningstillgångarna på ”övrigt” framstår därtill som en väsentlig post.

Beslut

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen enligt IFRS 8, p 33 a) och b) är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen.

Eventualförpliktelser – IAS 37

Bolaget redovisar eventualförpliktelser i form av garantier på 42,9 mkr (f å 50,2 mkr). Någon ytterligare förklaring lämnas ej. De eventualförpliktelser som redovisas avser enligt bolaget garantier gentemot vissa specificerade kunder. Enligt IAS 37 p 86 skall ett företag för varje slag av eventualförpliktelser lämna en kortfattad beskrivning av dess karaktär.

Beslut

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen enligt IAS 37 p 86 är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen. Bolaget har till Nämnden angivit att de avser att förbättra informationsgivningen i enlighet med IAS 37.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.