Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) halvårsrapport för perioden januari–juni 2021 samt för denna granskning relevant information i årsredovisningen 2020. Nämnden har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 1 december 2021. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 21 december 2021. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 26 januari 2022.

Intäkter per geografiskt område – IFRS 8

Vid granskning av bolagets intäktsredovisning i halvårsrapporten 2021 har Nämnden även tagit del av upplysningarna avseende intäkter i årsredovisningen 2020.

Bolaget lämnar i not 2 a) i årsredovisningen för 2020 upplysning om intäkter från externa kunder per fakturerande land enligt punkt 33 a) i IFRS 8. I upplysningen redovisas intäkterna från fyra olika länder separat, däribland Sverige vilket är det land där bolaget har sitt säte. Upplysningen innehåller dock en betydande post avseende intäkter från Övriga länder. I dessa intäkter ingår ett enskilt land med intäkter som motsvarar 40 % av koncernens omsättning.

Ett bolag ska enligt IFRS 8 Rörelsesegment punkt 33 a), lämna geografisk information om intäkter i det land där företaget har sitt säte och i samtliga övriga länder från vilka företaget får intäkter. Av samma punkt framgår att länderna ska redovisas separat om intäkterna från ett enskilt land är väsentliga.

Nämndens uppfattning är att intäkterna från det enskilda landet är enskilt väsentliga och att upplysning om dessa intäkter därmed ska lämnas separat i årsredovisningen utifrån IFRS 8 punkt 33 a). Nämnden anser därför att den information som bolaget lämnar i årsredovisningen avseende intäkterna per geografiskt område inte uppfyller regelverket.

Beslut

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna kompletterande geografisk information genom att redovisa intäkterna från det enskilda landet separat enligt IFRS 8 punkt 33 a). Av bolagets svar framgår att bolaget avser att särredovisa intäkterna i kommande årsredovisning.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.