Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2020 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 12 juli och 20 december. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 30 augusti 2021 respektive 17 januari 2022. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolagets har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 8 februari 2022. Bolaget inkom med anledning av detta med ett svar den 21 februari 2022, vilket har beaktats i nedanstående slutliga bedömning i tillämpliga delar.

1. Intäkter per land – IFRS 8

I årsredovisningen 2020 framgår att bolagets nettoomsättning uppgår till 180 mkr, varav regionen Nord-/Sydamerika utgör 60 procent och EMEA 34 procent. Någon uppdelning på länder görs ej, förutom Sverige där bolaget har sitt säte. Enligt information från bolaget utgör USA en väsentlig del och skall därför specificeras i enlighet med IFRS 8 p 33 a).

Beslut

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna information om enskilt väsentliga länder i enlighet med IFRS 8 p 33 a).

Bolaget har uppgett att de kommer att lämna den efterfrågade informationen i kommande årsredovisning.

2. Specifikation av rörelsens kostnader – IAS 1

I årsredovisningen 2020 redovisas 33,7 mkr som övriga rörelsekostnader. Den största posten avser kostnad för aktiebaserat bonusprogram på 18,3 mkr, följt av kostnader för omorganisation 9,9 mkr och slutligen avskrivningar på kapitalvaror på 3,1 mkr. Bolaget har en funktionsindelad resultaträkning. Enligt IAS 1 p 103 skall kostnaderna i en funktionsindelad resultaträkning klassificeras utifrån funktion. Enligt Nämndens bedömning kan samtliga kostnader som i årsredovisningen 2020 redovisats under rubriceringen övrigt, fördelas på bolagets huvudsakliga funktioner – kostnad såld vara, försäljningsomkostnader, administrationskostnader samt forsknings- och utvecklingskostnader.

Beslut

Nämndens bedömning är att rubriceringen som övrig kostnad är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna en uppdelning av kostnaderna på de huvudsakliga funktioner som bolaget använder i enlighet med IAS 1 p 103.

Bolaget har uppgett att de kommer att lämna den efterfrågade informationen i kommande årsredovisning.

3. Aktiverade utvecklingsutgifter – IAS 38

Förvärvet av en dotterkoncern har medfört att bolaget köpt in ett externt upparbetat projekt genom de 87 mkr i förvärvade immateriella anläggningstillgångar som inkluderats i förvärvsanalysen. Enligt not 4 är de också redovisade som Balanserade utgifter för utvecklingsarbeten. Eftersom de inte är internt upparbetade skall bolaget dela upp dem i internt upparbetade, respektive andra immateriella anläggningstillgångar enligt IAS 38 p 118.

Beslut

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna en uppdelning på internt upparbetade respektive andra immateriella anläggningstillgångar i enlighet med IAS 38 p 118.

Bolaget har uppgett att de kommer att lämna den efterfrågade informationen i kommande årsredovisning.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.