Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) delårsrapport för 2021 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 5 november 2021. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 17 november 2021. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 19 januari 2022.

Alternativa nyckeltal – Esmas riktlinjer

Bolaget använder de alternativa nyckeltalen ”kreditförlustnivå”, ”avkastning på utlåning” och ”avkastning på eget kapital” återkommande i den finansiella rapporten. Det framgår av definitionerna att bolaget ändrat beräkningsgrunden genom att använda periodens utfall omräknat till årstakt, i stället för rullande 12 månader. Jämförelsetalen har räknats om enligt den nya definitionen. Nämnden noterar dock att det saknas en avstämning eller brygga för beräkningen till berörda rader i de finansiella rapporterna. Nämnden saknar även en beskrivning av anledningen till varför beräkningsgrunden ändrats, samt på vilket sätt de nya definitionerna ger en mer tillförlitlig och relevant information för användaren av de finansiella rapporterna.

Av Esmas riktlinjer om Alternativa nyckeltal anges i punkterna 26–28 att det ska finnas en avstämning eller brygga till berörda rader i de finansiella rapporterna. Vidare anges i punkten 41 att, i det fall bolaget väljer att omdefiniera alternativa nyckeltal, bör anledningen till varför ändringen leder till en mera tillförlitlig och relevant information framgå.

Bolaget avser att komplettera med sådan information.

Beslut

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande finansiella rapporter, lämna den aktuella informationen i enlighet med Esma punkterna 41, samt 26-28, avseende de alternativa nyckeltalen ”kreditförlustnivå”, ”avkastning på utlåning” och ”avkastning på eget kapital”.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.