Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2020 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 6 juni, 27 september, 9 november, 15 november 2021 samt 31 januari respektive 15 mars 2022. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 28 juni, 25 oktober, 9 november, 13 december 2021 samt 28 februari och 15 mars 2022. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 31 mars 2022.

Alternativa nyckeltal – Esmas riktlinjer

I årsredovisningen använder bolaget bland annat nyckeltalet ”sysselsatt kapital” som inte definieras i IFRS. I definitionerna framgår att eget kapital justeras med räntebärande skulder. Denna post framgår inte direkt i de finansiella rapporterna och det saknas en avstämning eller brygga till berörda rader i de finansiella rapporterna.

Av Esmas riktlinjer om Alternativa nyckeltal anges i punkterna 26–28 att det skall finnas en avstämning eller brygga av alternativa nyckeltal till berörda rader i de finansiella rapporterna. Nämnden anser att bolaget skall lämna en avstämning eller brygga för de väsentliga nyckeltalen vilka används i årsredovisningen för att underlätta för en läsare av de finansiella rapporterna att förstå vad nyckeltalen består av.

Beslut

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna avstämning eller brygga för de väsentliga nyckeltalen vilka används i årsredovisningen i enlighet med Esmas riktlinjer punkt 26–28.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.