Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2021 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 4 maj. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 3 juni med kompletteringar den 17 respektive 23 juni.

Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan.

Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 30 juni.

Övriga immateriella tillgångar – IAS 38

Bolaget redovisar per 31 december 2021 tillgångar i form av patent, licenser och liknande rättigheter. Posten utgör drygt 5 % av bolagets tillgångar.

Enligt IAS 38 punkt 122 skall ett företag lämna en beskrivning av varje immateriell tillgång som är väsentlig för företagets finansiella rapporter som anger redovisat värde och kvarstående avskrivningstid.

Enligt punkt 119 skall olika slag av immateriella tillgångar delas upp eller redovisas tillsammans i mindre eller större grupper om detta ger användarna mer relevant information.

Notupplysningarna saknar beskrivning av bolagets olika slag av immateriella tillgångar i form av patent, licenser och liknande rättigheter, inklusive redovisat värde. Det framgår inte heller i vilken omfattning tillgångarna är föremål för avskrivning och återstående avskrivningstid.

Nämndens beslut

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen enligt IAS 38 punkt 119 och 122.

Bolaget har i svar till Nämnden angivit att informationen kommer att utvecklas i kommande årsredovisning.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.