Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2021 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 15 maj 2022. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 14 juni 2022. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolagets har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 23 juni 2022.

Alternativa nyckeltal – Esma/APM

I bolagets årsredovisning 2021, i avsnittet om Koncernen, redogör bolaget för resultatutvecklingen. Där presenteras i en följd ett flertal justerade resultatmått; justerad bruttomarginal, justerad EBITA-marginal, justerat rörelseresultat före avskrivningar på förvärvsrelaterade immateriella tillgångar, justerat resultat före skatt och justerat resultat för perioden. Mot slutet av översikten presenteras det IFRS-baserade periodresultatet. Vi har även noterat att detsamma gäller bokslutskommunikéns inledande avsnitt.

Enligt Esmas riktlinjer för alternativa nyckeltal, punkt 35, bör alternativa nyckeltal inte anges på en mer framträdande plats eller med mer framträdande betoning eller auktoritet än mått som kommer direkt från finansiella rapporter, så kallad prominens. Av punkt 36 framgår vidare att angivandet av alternativa nyckeltal inte bör avleda uppmärksamheten från mått som kommer från finansiella rapporter.

Beslut

Nämndens bedömning är att den framträdande plats som de alternativa resultatmåtten ges i inledningen av den finansiella rapporten avviker från Esmas riktlinjer, punkt 35 och 36. Nämnden uppmanar bolaget att ge resultatmått baserade på IFRS en lika framskjuten plats i rapporten, som de justerade. Avvikelsen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och Nämnden uppmanar bolaget att i kommande finansiella rapporter lämna den aktuella informationen.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.