Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2021 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 13 maj. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 9 juni. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 1 september. Bolaget inkom med anledning av detta med ett svar den 9 september vilket har beaktats i nedanstående slutliga bedömning i tillämpliga delar.

Uppdelning av intäkter från avtal med kunder – IFRS 15

Bolaget lämnar upplysning om hur intäkter från avtal med kunder fördelas utifrån bolagets segment, intäkternas tidpunkt, respektive geografiska marknader, vilket är de intäktskategorier som följs upp internt och har identifierats som kategorier i enlighet med upplysningskraven i IFRS 15 p 114. Bolaget lämnar däremot ingen information i årsredovisningen om hur intäkterna för bolagets geografiska marknader fördelar sig på rörelsesegmenten enligt upplysningskraven i p 115. Vi har noterat att informationen återfinns i bolagets delårsrapporter.

Nämnden anser att bolaget i enlighet med IFRS 15 p 115 ska lämna upplysningar om sambandet mellan informationen om intäkterna per kategori (enligt p 114), vilket motsvaras av intäkternas tidpunkt och geografiska marknader, fördelat på den intäktsinformation som lämnas för varje rörelsesegment enligt IFRS 8.

Bolaget har uppgivit att de avser att inkludera sådana upplysningar i kommande årsredovisning.

Beslut

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna information i enlighet med IFRS 15 p 115 om hur intäkterna för geografiska marknader, vilka utgör kategorier enligt IFRS 15 p 114, fördelar sig på rörelsesegment enligt IFRS 8.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.