Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2021 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 9 maj och den 23 juni 2022. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 14 juni och den 25 juli 2022. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 12 oktober 2022.

1. Information om geografiska områden – IFRS 8

I årsredovisningen lämnar bolaget upplysningar om den geografiska fördelningen av externa intäkter, där intäkterna fördelas på Norden, Storbritannien, Övriga Europa, Nordamerika samt Övriga världen.

Enligt IFRS 8, punkt 33 a, ska information lämnas om företagets intäkter från externa kunder i det land där företaget har sitt säte, samt i samtliga övriga länder från vilka företaget får intäkter vilka anses vara väsentliga. Vidare ska upplysningar lämnas enligt IFRS 8 p 33 b avseende anläggningstillgångar, som inte är finansiella instrument eller uppskjutna skattefordringar, för de land där bolaget har sitt säte, samt de länder där tillgångarna bedöms väsentliga.

Nämnden har bett bolaget inkomma med en specifikation över intäkter fördelat per land för kategorin övriga Europa, Norden samt specifikt för Sverige. Av specifikationen framgår att det finns intäkter i Sverige och av väsentlig storlek i Danmark.

Nämnden har vidare bett bolaget inkomma med en specifikation över anläggningstillgångar, som inte är finansiella instrument eller uppskjutna skattefordringar, för de land där bolaget har sitt säte samt de länder där tillgångarna bedöms väsentliga. Det framkommer av specifikationen att bolaget har anläggningstillgångar i Sverige och väsentliga anläggningstillgångar i Danmark.

Nämndens uppfattning är att de utelämnade upplysningarna om intäkter samt anläggningstillgångar i det land där bolaget har sitt säte, Sverige, samt de väsentliga intäkterna och de väsentliga anläggningstillgångarna från Danmark, inte är i enlighet med IFRS 8 p 33 a och b.

Beslut

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen enligt IFRS 8 p 33 a och b är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen.

2. Årsredovisningslagen – Hållbarhetsrapport

Av bolagets hållbarhetsrapport framgår att bolaget har styrdokument för efterlevnad inom hållbarhetsområdet.

Av 6 kap. 12 § p. 2 och 3 ÅRL framgår att Hållbarhetsrapporten ska innehålla de hållbarhetsupplysningar som behövs för förståelsen av företagets utveckling, ställning och resultat och konsekvenserna av verksamheten, däribland upplysningar i frågor som rör, miljö, respekt för mänskliga rättigheter och motverkande av korruption. Rapporten ska ange den policy som företaget tillämpar i frågorna, inklusive de granskningsförfaranden som har genomförts samt resultaten av policyn. Vidare skall rapporten ange de väsentliga risker som rör frågorna och är kopplade till företagets verksamhet.

Bolagets hållbarhetsrapport innehåller inte specifik information om vilken policy som bolaget har för områdena miljö, mänskliga rättigheter samt korruption. Vidare har Nämnden inte heller funnit att bolaget i hållbarhetsrapporten ger en beskrivning av vilka granskningsförfaranden som genomförts för ovan nämnda områden eller en redovisning av resultatet av dessa policys under 2021.

Nämndens uppfattning är därför att bolagets hållbarhetsrapport inte inkluderar hållbarhetsinformation enligt 6 kap. 12 § p. 2 och 3 ÅRL.

Beslut

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen om vilken policy som bolaget har för områdena miljö, mänskliga rättigheter och korruption tillsammans med avsaknaden av en beskrivning av vilka granskningsförfaranden som genomförts eller en redovisning av resultatet av dessa policys är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen.

3. Alternativa nyckeltal – Esmas riktlinjer för alternativa nyckeltal

Bolaget använder begreppet repetitiva intäkter som ett av sina framträdande nyckeltal i årsredovisningen. Nyckeltalet finns även beskrivet i definitionslistan som presenteras i årsredovisningen.

Nämnden noterar dock att det saknas en avstämning eller brygga för beräkningen av det alternativa nyckeltalet mot den direkt mest avstämbara posten i resultaträkningen, summa intäkter, med identifiering och förklaring till de mest väsentliga avstämningsposterna, enligt punkterna 26–28 i Esmas riktlinjer för alternativa nyckeltal.

Beslut

Nämndens bedömning är att avsaknaden av en avstämning eller brygga för nyckeltalet mot den direkt mest avstämbara posten med identifiering och förklaring till de mest väsentliga avstämningsposterna i resultaträkningen, enligt punkterna 26–28 i Esmas riktlinjer, är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.