Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2021 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 28 juni 2022. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 23 augusti 2022. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 20 oktober 2022.

Information om geografiska områden – IFRS 8

I not i årsredovisningen upplyser bolaget om sina identifierade rörelsesegment och bolagets anläggningstillgångar presenteras per segment. Nämnden saknar upplysning som visar anläggningstillgångarna per land.

Enligt IFRS 8 p 33 b, skall företag lämna upplysning om sina anläggningstillgångar, som inte är finansiella instrument eller uppskjutna skattefordringar, fördelat på det land där bolaget har sitt säte samt i andra länder där tillgångarna bedöms väsentliga.

Nämnden har bett bolaget inkomma med en specifikation över anläggningstillgångar, som inte är finansiella instrument eller uppskjutna skattefordringar, för det land där bolaget har sitt säte samt de länder där tillgångarna bedöms väsentliga. I bolagets svar framkommer att bolaget har väsentliga anläggningstillgångar i Sverige vilket är det land där bolaget har sitt säte, samt Danmark och Finland.

Nämnden anser att avsaknad av upplysningar om anläggningstillgångar i det land där bolaget har sitt säte, liksom där bolaget i övrigt har väsentliga anläggningstillgångar, inte är i enlighet med IFRS 8 p 33 b.

Beslut

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen enligt IFRS 8 p 33 b är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.