Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2021 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 23 juni. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 12 augusti. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 5 oktober.

Upplysningar per land – IFRS 8

Bolaget har i sin årsredovisning för 2021 lämnat upplysningar om intäkter från externa kunder uppdelat på de geografiska områdena Norden och Övriga Europa. Intäkterna från området Norden utgör övervägande del av intäkterna.

Enligt IFRS 8 punkt 33 a) ska företaget lämna upplysningar om intäkter från det land där företaget har sitt säte, samt övriga länder där intäkterna från externa kunder är väsentliga.

Bolaget har i sitt svar till nämnden angivit att man har väsentliga intäkter från Sverige, vilket är det land där bolaget har sitt säte, samt Danmark och Norge.

Nämndens uppfattning är att bolaget skall lämna upplysningar i enlighet med IFRS 8 punkt 33 a) vilken innefattar upplysningar om intäkter från det land som bolaget har sitt säte, vilket är Sverige, samt separat information om övriga enskilda länder vilka bedöms som väsentliga.

Beslut

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:8) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna kompletterande information om intäkter från externa kunder separat för Sverige, samt för vardera länder där bolaget har individuella väsentliga intäkter enligt IFRS 8 p 33 a).

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.