Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2021 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 7 juli 2022. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 22 augusti 2022. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 24 november 2022. Bolaget inkom med anledning av detta med ett svar den 5 december 2022 vilket har beaktats i nedanstående slutliga bedömning i tillämpliga delar.

Intäkter per geografiskt område – IFRS 8

Bolaget lämnar upplysning i not om hur intäkterna fördelar sig på geografiska marknader. Enligt IFRS 8 Rörelsesegment punkt 33 a), ska ett bolag lämna geografisk information om intäkter i det land där företaget har sitt säte och i samtliga övriga länder från vilka företaget får intäkter. Av samma punkt framgår att länderna ska redovisas separat om intäkterna från ett enskilt land är väsentliga.

Av upplysningarna i årsredovisningen framgår att en betydande marknad är Europa exkl. Norden, vars intäkter motsvarar 47 % av koncernens omsättning. Det lämnas dock ingen information om intäkter från enskilda länder, förutom Sverige där bolaget har sitt säte. Enligt bolagets upplysningar finns det inget enskilt land som genom storlekskriteriet bedömts relevanta att särredovisa.

I det svar Nämnden erhållit framgår att bolaget inte har gjort någon översyn av förekomsten av enskilt väsentliga länder i samband med årsredovisningen 2021. Nämnden har i granskningen även konstaterat att bolaget redovisat samma geografiska uppdelning av intäkterna åtminstone de senaste fem åren utan att något väsentligt enskilt land identifierats. Koncernen har samtidigt expanderat, huvudsakligen i Europa, men även i andra delar av världen. Bolaget anger även att koncernen kanske vuxit ifrån den gamla indelningen och att bolaget under 2022 kommer att utvärdera ifall vissa länder ska särredovisas.

Nämndens uppfattning är att bolaget vid varje årsbokslut måste bedöma ifall koncernen erhåller intäkter från några länder som är enskilt väsentliga och därmed ska redovisas separat i årsredovisningen utifrån IFRS 8 punkt 33 a). Detta anser Nämnden främst vara relevant inom marknaden Europa exkl. Norden som står för en större del av koncernens intäkter.

Beslut

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen om intäkter från enskilt väsentliga länder är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen enligt IFRS 8 punkt 33 a).

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.