Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2022 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 19 maj 2023. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 12 juni 2023. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 22 augusti 2023.

Intäktsredovisning – Upplysning av kategorier – IFRS 15

I årsredovisningen lämnas upplysningar om nettoomsättning fördelat på bolagets respektive segment vilka utgörs av bolagets geografiska affärsområden, samt ytterligare upplysningar om intäkterna fördelat på produktområden i tabellformat. Bolagets produktområden och geografiska områden utgör de intäktskategorier som identifierats utifrån IFRS 15 punkt 114, dvs. som beskriver hur karaktär, belopp, tidpunkt och osäkerhet beträffande intäkter och kassaflöden påverkas av ekonomiska faktorer. Det framgår dock varken i årsredovisningen eller delårsrapporterna hur intäkterna per produktområde fördelas per segment.

Enligt IFRS 15 punkt 115 ska ett företag lämna upplysningar för att en användare av de finansiella rapporterna ska kunna förstå sambandet mellan informationen om uppdelade intäkter per kategori (i enlighet med punkt 114) och intäktsinformation som lämnas per segment. Dessa upplysningar ska även lämnas i bolagets delårsrapporter enligt IAS 34 punkt 16A l.

Bolaget har i svar till Nämnden angivit att upplysning av intäkter per produktområden fördelat på segment inte lämnas då hänsyn tagits till hur informationen om intäkter presenteras i andra sammanhang enligt IFRS 15 punkt B88. IFRS 15 punkt B88 utgör dock enligt Nämndens uppfattning vägledning till punkt 114 vid val av de kategorier som används för att dela upp intäkter och berör inte de upplysningar som ska lämnas om sambandet mellan intäktskategorierna och bolagets rörelsesegment enligt punkt 115.

Det är Nämndens bedömning att då bolaget identifierat att produktområden utgör kategorier av intäkter enligt IFRS 15 punkt 114 ska bolaget i delårsrapporter samt årsredovisning lämna upplysningar om intäkterna per produktområde fördelade på respektive segment.

Beslut

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen enligt IFRS 15 punkt 115 samt IAS 34 punkt 16 A l, är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § andra stycket i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande delårsrapport per 30 september 2023 lämna den aktuella informationen.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.