Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) delårsrapport per 30 juni 2023 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 6 oktober 2023. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 27 oktober 2023. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 28 november 2023. Bolaget inkom med anledning av detta med ett svar den 6 december 2023 vilket har beaktats i nedanstående slutliga bedömning i tillämpliga delar.

Uppdelning av intäkter – IFRS 15/IAS 34

Bolaget lämnar i delårsrapporten per 30 juni 2023 en specifikation av intäkterna fördelat på geografiska områden vilka utgör kategorier enligt IFRS 15 p. 114. För att kunna förstå sambandet mellan informationen om uppdelade intäkter (Enligt IFRS 15 p.114) och den intäktsinformation som lämnas för varje segment skall upplysningar om intäktskategorier också lämnas per segment, enligt IFRS 15 p.115 och IAS 34 p.16 A l). Dessa upplysningar saknas i delårsrapporten per 30 juni 2023 samt årsredovisningen 2022.

Nämnden har bett bolaget inkomma med en specifikation över hur intäkterna per kategori fördelar sig på bolagets segment. Bolaget har i svar till Nämnden inkommit med den efterfrågade informationen. Vidare har bolaget anfört att informationen utelämnats då den bedömts kunna röja affärshemligheter.

Nämnden har inte funnit något stöd för denna tolkning. Det framgår vidare av IFRS 8 BC44 att det ansågs olämpligt att införa ett undantag från IFRS att lämna upplysningar som utgör känslig information eller kan röja affärshemligheter.

Nämndens uppfattning är att bolaget skall lämna den utelämnade informationen enligt IFRS 15 p.115 och IAS 34 p.16 A l) som visar sambandet mellan informationen om uppdelade intäkter (enligt IFRS 15 p.114) och den intäktsinformation som lämnas för varje segment.

Beslut

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § andra stycket i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande finansiella rapporter, dvs bokslutskommuniké samt årsredovisning lämna den aktuella informationen enligt IFRS 15 p.115 samt IAS 34 p.16 A l).

Bolaget har i svar till Nämnden uppgivit att de kommer att följa Nämndens beslut.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.